FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za petak 17. prosinca

ZAGREB, 16. prosinca 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zapetak 17. prosinca.
ZAGREB, 16. prosinca 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak 17. prosinca.

BRUXELLES - Drugi dan summita EU-a u petak počet će tradicionalnim susretom s predsjednikom Europskog parlamenta Josepom Borrellom, a zatim i s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom. Na plenarnoj sjednici europski čelnici razgovarat će o napretku u borbi protiv terorizma na temelju izvješća Visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane. Summit će završiti u petak poslije podne sastankom s predstavnicima četiriju zemalja kandidata - Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Turske. Hrvatsku će predstavljati premijer Ivo Sanader.

BEOGRAD - Na Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu očekuje se nastavak procesa sedamnaestorici optuženih za ratni zločin na Ovčari kod Vukovara 1991., dokaznim postupkom, svjedočenjem novih svjedoka na poziv Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine. U četvrtak je svjedočio nekadašnji referent za sigurnost Gardijske brigade JNA Srećko Berisavljević, koji je bio u Veleprometu u Vukovaru kad su u tri autobusa dovezeni zarobljenici iz bolnice. Uz novinara Jovana Dulovića, koji je ranije svjedočio, i ovaj

svjedok je potvrdio da je zarobljene tražio i Željko Ražnatović Arkan, tadašnji zapovjednik paravojne Srpske dobrovoljačke garde.

DEN HAAG - Izricanje drugostupanjske presude u postupku protiv bosanskih Hrvata Darija Kordića i Marija Čerkeza optuženih za ratne zločine u Lašvanskoj dolini. Prvostupanjskom presudom iz godine 2001. Kordić je osuđen na 25 a Čerkez na 15 godina zatvora. Žalbeno vijeće Haaškog suda je 6. prosinca izdalo nalog o trenutnom oslobađanju iz pritvora Marija Čerkeza, dodajući da će razlozi za tu odluku biti navedeni u obrazloženju presude 17. prosinca. Dario Kordić i njegov branitelj Mitko Naumovski s optimizmom očekuju drugostupanjsku presudu. "Mi smo optimisti, unatoč onome što se pisalo u našem tisku nakon presude Tihomiru Blaškiću, jer ta presuda samo potvrđuje neke teze koje smo iznosili u postupku što mora uroditi dobrim rezultatom", izjavio je Naumovski. Optimizam je objasnio činjenicama da je Kordić u prvostupanjskoj presudi oslobođen 40 posto optužnice uključujući tu i zapovjednu odgovornost civila, kao i da se tužitelj žalio samo na visinu kazne, tako da se činjenično utvrđenje ne može mijenjati na njegovu štetu. Kordić (44) se nalazi u pritvoru ICTY-a od listopada 1997.. Osuđen je zbog progona Bošnjaka u Lašvanskoj dolini 1992-94., posebno zbog zločina u Ahmićima, kod Viteza, u travnju 1993., zbog čega je suđeno i generalu Tihomiru Blaškiću, zapovjedniku Operativne zone srednja Bosna HVO-a.

DEN HAAG - Nastavak suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću. Na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku u četvrtak je završen višednevni iskaz stručnog svjedoka obrane za povijest, akademika Čedomira Popova koji je opširno objašnjavao ugroženost Srba i Srbije od 19. stoljeća do nasilnog kraja zajedničke jugoslavenske države, niječući pritom hegemonistički i agresivni karakter velikosrpske politike od Karađorđa do Miloševića. Kao protutežu Velikoj Srbiji, koja je prema optužnici bila idejna osnova ratova 90-ih, on je isticao opasnost ideje Velike Hrvatske koja je po njegovim tvrdnjama trebala obuhvatiti Sloveniju, cijelu BiH, Srijem, Banat i Bačku te Boku Kotorsku, za što je sudu podnio dokaze kao što su pisma Frana Supila i Stjepana Radića. Iskaz je završio ocjenom da su od 1945. do 1991. Jugoslavijom dominirali Hrvati i Slovenci. Nakon njega na klupu za svjedoke sjeo je drugi srpski akademik, ekonomist Kosta Mihajlović, kojeg je Milošević predstavio kao jednog od "najuglednijih svjetskih stručnjaka za regionalni razvoj, koji je radio studije za UN". On će u svom iskazu u petak, po najavi optuženog, analizirati ekonomsku dominaciju Slovenije i Hrvatske u bivšoj Jugoslaviji i njihov brži razvoj, te na drugoj strani ekonomsko zaostajanje i iskorištavanje Srbije.

BEČ - Austrijanka Elfriede Jelinek prima Nobelovu nagradu za književnost u veleposlanstvu Švedske. Zbog svoje socijalne fobije ona jedina nije bila nazočna na dodjeli Nobelovih nagrada u Stockholmu 10. prosinca.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Damir Muštović

Prijepodne: Darko Vlahović

Poslijepodne: Sonja Djerasimović

Večer: Srđan Baković

Tel.: **385-1-4808645

Fax.: **385-1-4808822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙