FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Deset članica EU-a: Hrvatskoj bezuvjetan datum

MEISE, 16. prosinca 2004. (Hina) - Predsjednici vlada deset zemaljačlanica EU-a zauzeli su se u četvrtak za bezuvjetan datum početkapregovora s Hrvatskom.
MEISE, 16. prosinca 2004. (Hina) - Predsjednici vlada deset zemalja članica EU-a zauzeli su se u četvrtak za bezuvjetan datum početka pregovora s Hrvatskom.

"Neuvjetovani datum za početak pregovora od strane Europskog vijeća, kao što je to već spomenuto u 'ranu 2005', od posebne je važnosti ne samo za Republiku Hrvatsku, nego i za čitavu jugoistočnu Europu", kaže se u izjavi čelnika Europske pučke stranke.

Prvaci krovne organizacije europskih demokršćanskih i narodnjačkih stranaka okupili su se u Meiseu, nedaleko Bruxellesa, na tradicionalnom skupu uoči summita EU-a.

Za takav zaključak glasovali su premijeri Jan-Peter Balkenende (Nizozemska), Silvio Berlusconi (Italija), Mikulaš Dzurinda (Slovačka), Lawrence Gonzi (Malta), Janez Janša (Slovenija), Aigars Kalvitis (Latvija), Kostas Karamanlis (Grčka), Juhan Parts (Estonija), Pedro Miguel Santana (Porgugal) i Wolfgang Schuessel (Austrija). Na posljednjem sastanku ministara vanjskih poslova EU-a, Nizozemska i Italija, bile su, prema neslužbenim izvorima, na strani onih zemalja, koje su inzistirale da se početak pregovora uvjetuje punom suradnjom s Haškim sudom.

Među brojnim političkim čelnicima na summitu EPP-a, sudjeluje predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i 13 premijera europskih zemalja, od kojih je deset članica EU-a.

Oni će, zajedno s čelnicima ostalih 15 zemalja, u četvrtak i petak na summitu u Bruxellesu odlučivati o datumu početka pregovora za Hrvatsku.

"Sve stranke članice EPP-a smatraju da je Republika Hrvatska uložila puno napora i učinila bitne pozitivne korake u ispunjavanju kopenhaških kriterija i preporuka Europske komisije, uključujući i suradnju s ICTY-em", kaže se u izjavi.

"Pozivamo države članice EU-a i europske parlmentarce da priznaju golemu vrijednost uključivanja Hrvatske u Europsku uniju te da potiču pozitavan stav javnosti i povoljnu političku odluku Europskog vijeća", kaže se u izjavi.

Hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je u svom obraćanju čelnicima EPP-a tražio da prihvate upravo takav zaključak, izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost sudionicima skupa.

"Izražavam zadovoljstvo i zahvalnost, što su premijeri i predsjednici stranka prihvatili činjenicu da Hrvatska zaslužuje početak pregovora bez ikakvih dodatnih uvjeta", rekao je Sanader u Meiseu, nakon prihvaćanja toga zaključka. Dodao je da pred Hrvatskom i dalje ostaju obveze u ispunjavanju kopenhaških kriterija i ostalih politički uvjeta, među njima i suradnja s Haškim sudom, odnosno rješavanje zadnjeg preostalog slučaja u toj suradnji, onaj generala Ante Gotovine.

Čelnici EU-a će u četvrtak navečer na početku summita tijekom radne večere raspravljati o određivanju datuma za početak pregovora s Hrvatskom i Turskom. Pred njima će se naći prijedlog zaključaka usuglašan u ponedjeljak na Vijeću ministara da se pregovori s Hrvatskom otvore navjerojatnije u travnju, pod uvjetom da suradnja s Haškim sudom bude potvrđena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙