FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada prihvatila kriterije za dodjelu udjela u Fondu hrvatskih branitelja

ZAGREB,15. prosinca(Hina) - Hrvatska Vlada prihvatila je danaskriterije za dodjelu udjela u Fond hrvatskih branitelja i članovanjihovih obitelji.
ZAGREB,15. prosinca(Hina) - Hrvatska Vlada prihvatila je danas kriterije za dodjelu udjela u Fond hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Kriteriji, koje je utvrdio Upravni odbor Fonda, dijele se u četiri skupine - borbeni sektor, neborbeni sektor, obitelj smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja, te branitelj zatočen u neprijateljskom logoru ili zatvoru.

Borbeni sektor odnosi se na postrojbe koje su sudjelovale u pripremi i izvođenju borbenih djelovanja, a svaki dan sudjelovanja u Domovinskom ratu množi se određenim brojem bodova, ovisno o kojem se od pet navedenih razdoblja Domovinskog rata radi.

S maksimalnih osam bodova, primjerice, množit će se svaki dan od 2. svibnja 1991. do 15. siječnja 1992.

Za svakog branitelja točno će se izračunati bodovi, a na temelju njihova broja branitelj će sudjelovati u imovini Fonda.

Osam bodova vrijedit će i svaki dan koji je hrvatski branitelj proveo u neprijateljskom logoru ili zatvoru, a pravo na osam bodova imat će i obitelj smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja.

Za ustanove i službe iz neborbenog sektora (logistika) svaki dan sudjelovanja u Domovinskom ratu vrijedit će jedan bod, neovisno o razdoblju sudjelovanja.

Vlada je prihvatila i izmjene Zakona o pošti, po kojima kurirske usluge ostaju u tom zakonu i jasnije se reguliraju, kako se, po riječima ministra prometa Božidara Kalmete, pod izgovorom kurirskih usluga više ne bi obavljale rezervirane poštanske usluge, namijenjene samo Hrvatskim poštama.

Prihvaćen je i Nacionalni program za suzbijanje trgovanja ljudima od 2005. do 2008. te Operativni plan za iduću godinu.

Trgovanje ljudima globalni je problem, godišnje oko četiri milijuna ljudi u svijetu postane žrtvom te vrste kriminala.

Trendovi u Hrvatskoj još nisu zabrinjavajući, ali su u laganom porastu, upozorila je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, navodeći da je u prvih devet mjeseci ove godine identificirano 17 žrtava trgovine ljudima, od koji su pet bili hrvatski državljani.

Gotovo 300 milijuna kuna više nego lani država će u 2005. 'spustiti' lokalnim jedinicama za potrebe školstva, zdravstva, i socijale.

S osnova decentraliziranih funkcija, osnovno će školstvo u idućoj godini dobiti 834 milijuna kuna više nego ove (14 posto više), srednje školstvo 430 milijuna, a socijalna skrb 280 milijuna kuna više, ili u postocima 13, odnosno 6 posto više.

Izravna pomoć države za decentralizirane funkcije iznosi 2,2 milijarde kuna.

Vlada se suglasila da se pokrene postupak za sklapanje Višegodišnjeg sporazuma o financiranju između Hrvatske i Europske zajednice, kako bi se mogla koristiti sredstva iz predpristupnih fondova EU.

Gradu Varaždinu i općini Klana Vlada je darovala državne nekretnine kako bi formirali gospodarske i radne zone.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙