FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Allawi: Možda i 500 tijela u novoj masovnoj grobnici

BAGDAD, 14. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Masovna grobnica pronađenau Iraku blizu grada Sulaimaniya u iračkom Kurdistanu mogla bi skrivatii do 500 mrtvih tijela, kazao je u utorak premijer Iyad Allawiobraćajući se Iračkom nacionalnom vijeću.
BAGDAD, 14. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Masovna grobnica pronađena u Iraku blizu grada Sulaimaniya u iračkom Kurdistanu mogla bi skrivati i do 500 mrtvih tijela, kazao je u utorak premijer Iyad Allawi obraćajući se Iračkom nacionalnom vijeću.

Dokazi prikupljeni iz masovnih grobnica pronađenih u Iraku bit će u središtu sudskog postupka protiv bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina i njegovih pomagača, optuženih za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti tijekom desetljeća na vlasti.

Allawi je najavio da će idućeg tjedna početi suđenje nekima od bliskih suradnika Sadama Huseina.

Sadam je krajem 80-ih godina izveo veliku vojnu ofenzivu protiv Kurda, a njegove se se snage 1988. godine koristile bojnim plinom u kurdskome selu Halabja.

Allawi je objavio i da je u ponedjeljak uhićen Izzedine al-Majid, još jedan od bivših visokih suradnika Sadama Huseina, kojemu će se također suditi.

Još uvijek nije utvrđen datum suđenja samome Sadamu koji se u sudnici pojavio u srpnju ove godine kada mu je pročitana optužnica.

U ponedjeljak se napunila godina dana od uhićenja Sadama Huseina kojega su pronašle američke sange nakon što je on osam mjeseci bio u bijegu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙