FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BEČ: HRVATSKI PUT U EU

BEČ, 7. prosinca 2004. (Hina) - "Hrvatski put u Europsku uniju" bila jeu utorak u Beču tema Konferencije "Hrvatska-Austrija-Europa" .
BEČ, 7. prosinca 2004. (Hina) - "Hrvatski put u Europsku uniju" bila je u utorak u Beču tema Konferencije "Hrvatska-Austrija-Europa" .

Na Konferenciji je sudjelovala i hrvatska ministrica europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović te predstavnici austrijskog Ministarstva vanjskih poslova, Europske komisije, Europskog parlamenta, voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj Peter Semneby i drugi.

Govoreći o hrvatskim postignućima i očekivanjima na putu u EU ministrica Grabar Kitarović izrazila je nadu da će pregovori s Europskom unijom početi početkom 2005. u ožujku ili travnju.

"Mislim da je Hrvatska to zaslužila i to će biti nastavak daljnjeg procesa približavanja Hrvatske u punopravno članstvo EU. Važno je da Hrvatska ispuni kriterije do 2007. godine, a onda će biti na Europskoj uniji da donese odluku o pristupu".

"Želimo postići da se u Hrvatskoj razvije uzorna europska demokracija sa snažnim tržišnim gospodarstvom, da osiguramo bolji život hrvatskim građanima i u tom perspektiva europskog članstva služi kao snažni katalizator svih promjena koje poduzimamo", rekla je ministrica Kolinda Grabar Kitarović.

Glavni pregovarač u Upravi za proširenje EU u Europskoj komisiji Philip Cornelius naglasio je da je Hrvatska propustila peti krug proširenja zbog teškog političkog i gospodarskog stanja nakon rata ali da je sada uz Rumunjsku i Bugarsku na "prvom mjestu ako se govori o daljnjem proširenju". Također je kazao da postoji velika razlika između Turske i Hrvatske, Hrvatska je mala država i neće biti rasprava o problemu migracija u druge zemlje što se ne može reći za Tursku. Naglasio je da će se sljedeće proširenje odvijati prema postignućima i zaslugama svake države ponaosob.

Pal Schmitt, voditelj izaslanstva Zajedničkog odbora EU i Hrvatske u Europskom parlamentu u Bruxellesu, pozdravio je održavanje konferencije u Beču označivši je kao doprinos i potporu hrvatskom putu u EU.

Glavni državni tajnik u austrijskom Ministarstvu vanjskih poslova Johannes Kyrle podsjetio je na napore Hrvatske u približavanju EU i naglasio da je važno da se Hrvatskoj na summitu Europskog vijeća 17. prosinca odredi datum za početak pregovora o punopravnom članstvu u EU.

Voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj Peter Semneby podsjetio je na ulogu i zadaću Misije te međunarodne organizacije u Hrvatskoj. Rekao je da treba i dalje raditi na povratku izbjeglica, njihove imovine, reformi pravosuđa, suzbijanju korupcije a posebno na reformi i slobodi medija. Upozorio je da je važno glede povratka izbjeglica da isti kriteriji vrijede za sve zemlje zapadnog Balkana ili jugoistočne Europe da izbjeglice imaju pravo na povratak ako to žele što ovisi o njihovu slobodnom izboru.

Ocjenjujući Bečku konferenciju hrvatskoj ministrica Grabar Kitarović izjavila je da je ohrabrena općim zaključkom da je Hrvatska napravila vrlo značajne pomake u posljednjih nekoliko mjeseci iako još ostaje dosta za učiniti.

"Osjeća se doista da postoji vrlo dobar dojam o snažnoj potpori što Hrvatska čini i da je na pravom putu. Sjajno je što je Austrija kao vjerni prijatelj Hrvatske organizirala taj skup", kazala je ministrica i dodala da je netko na Konferenciji predložio da bi Hrvatska morala angažirali i više prijatelja u drugim zemljama EU i organizirati slične skupove i predstaviti Hrvatsku jer da za to interes postoji.

"Prošli tjedan sam to doživjela u Francuskoj, zanimanje postoji, ljudi su sve više svjesni da je Hrvatska stabilna država s golemim potencijalom te da se doista isplati ulaziti u biznis i stvarati strukture potpore zajedničkim interesima koje ćemo dijeliti u sklopu EU kao njezina punopravna članica i to vrlo brzo", zaključila je ministrica Grabar Kitarović u Beču.

Konferencija o hrvatskom putu u EU održana je u Beču 5., 6. i 7. prosinca u organizaciji Europskog foruma Alpbach, austrijske Savezne gospodarske komore, Instituta za dunavski prostor i Srednju Europe i Austrijsko-hrvatskog društva u Beču.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙