FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra nastavak suđenja optuženima za zločin na Ovčari

BEOGRAD,14. prosinca(Beograd) - U Specijalnom sudu za ratne zločine uBeogradu u srijedu se nastavlja proces protiv optuženih za ratnizločin na Ovčari kod Vukovara 1991. godine.
BEOGRAD,14. prosinca(Beograd) - U Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu u srijedu se nastavlja proces protiv optuženih za ratni zločin na Ovčari kod Vukovara 1991. godine.

Za zločin na Ovčari, ubojstvo najmanje 192 hrvatska ratna zarobljenika iz vukovarske bolnice, optuženo je 17 osoba.

Prema optužnici, podignutoj 4. prosinca 2003. godine, pripadnici Teritorijalne obrane, zapovjednik Miroljub Vujović i njegov zamjenik Stanko Vujanović, optuženi su da su organizirali i naredili ubojstvo i mučenje zarobljenika. U strijeljanju su, prema optužnici, sudjelovali pripadnici TO Jovica Perić, Ivan Atanasijević, Milan Vojnović, Predrag Madžarac i više neidentificiranih pripadnika TO. Tijekom već započetog suđenja, optužnica je proširena, te su prvotno optuženoj šestorci pridruženi pripadnici paravojne postrojbe "Leva Supoderica", koju je formirala Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja. Optuženi su zapovjednik te postrojbe Milan Lančužanin Kameni, te pripadnici Marko Ljuboje, Vujo Zlatar, Goran Mugoša, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković, Slobodan Katić, Nada Kalaba, supruga drugooptuženog Vujanovića i Milan Bulić.

Suđenje će biti nastavljeno dokaznim postupkom, svjedočenjem daljnjih svjedoka Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine.

U pet dana suđenja u studenome, svjedočili su pripadnici bivše JNA koji su 1991. godine bili u Vukovaru u sastavu 80. dobrovoljačke motorizirane brigade iz Kragujevca i Gardijske brigade JNA, pod zapovjedništvom danas haških optuženika, Mile Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića. Iz svjedočenja tih svjedoka jasno proizlazi da je tadašnja JNA povukla svoje pripadnike s Ovčare i zarobljenike prepustila teritorijalcima i dobrovoljcima, ali nitko se nije izjasnio tko je konkretno izdao takvu naredbu.

Nakon prošlomjesečnog nastavka suđenja, zastupnici oštećenih obitelji, beogradski odvjetnik Nikola Barović i direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, izjavili su bi bilo logično očekivati da Specijalno tužiteljstvo za ratne zločine optužnicu proširi i na zapovjednike tadašnje JNA koja je djelovala u Vukovaru, jer će bez toga proces - zasad samo neposrednim izvršiteljima zločina - ostati manjkav.

Suđenje će potrajati do petka, 17. prosinca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙