FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena "Kuća od riječi" Sunčane Škrinjarić

ZAGREB, 13. prosinca 2004. (Hina) - Jednosveščani izbor iz književnogstvaralaštva Sunčane Škrinjarić "Kuća od riječi" predstavljen je danasu Društvu hrvatskih književnika.
ZAGREB, 13. prosinca 2004. (Hina) - Jednosveščani izbor iz književnog stvaralaštva Sunčane Škrinjarić "Kuća od riječi" predstavljen je danas u Društvu hrvatskih književnika.

Urednica Đurđa Mačković rekla je kako je knjiga antologija i svojevrsna oporuka te ugledne hrvatske književnice, koja nije dočekala njezino objavljivanje jer je umrla u travnju.

U "Kući od riječi" prvi su put objavljena sva tri romana Sunčane Škrinjarić - "Ulica predaka", "Ispit zrelosti" i "Bijele strele" koja zaokružuju njezinu autobiografsku trilogiju. Osim toga, uvrštene su i novele "Severilije" i "Oči mrtvih pjesnika", inspirirane Josipom Severom, autoričinim životnim suputnikom.

U antologiju je ušla i radiodrama "Konferencija za štampu ili ponovno sužavanje" te izbor iz pjesništva i priča za djecu. U posebnom dodatku tiskano je i osobno pismo koje je autorica za života poslala priređivaču knjige Anti Matijaševiću, sa sugestijama i primjedbama vezanim za antologiju.

Ističući kako je "Kuća od riječi" kamenčić u mozaiku hrvatskoga ženskog pisma, književni kritičar Velimir Visković ustvrdio je kako knjiga baca novo svjetlo na Sunčanu Škrinjarić i revalorizira njezin opus za odrasle.

"Kuću od riječi" objavila je Mozaik knjiga u biblioteci "Biseri hrvatske književnosti".

Sunčana Škrinjarić (1931.-2004.) svoju prvu knjigu pjesama "Sunčanice" objavila je u 15. godini, a pet godina poslije objavljena je i njezina prva priča za djecu "Plesna haljina žutog maslačka".

Napisala je desetke knjiga za djecu, priča, igrokaza i pjesama. Osim toga, zapažen je i njezin stvaralački opus za odrasle, a za svoj je rad višestruko nagrađivana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙