FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijera baleta "Orašar" u zagrebačkom HNK

ZAGREB, 12. prosinca 2004. (Hina) - Balet Hrvatskog narodnog kazalištau Zagrebu premijerno je u petak izveo baletnu predstavu "Orašar"Pjotra Iljiča Čajkovskog.
ZAGREB, 12. prosinca 2004. (Hina) - Balet Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu premijerno je u petak izveo baletnu predstavu "Orašar" Pjotra Iljiča Čajkovskog.

Ta klasična baletna bajka u ovoj sezoni postavljena je kao homage čuvenom koreografu Waczlawu Orlykowskom, koji je taj balet u HNK postavio davne 1970. godine.

Njegovu koreografiju prenijeli su u ovu predstavu Vesna Butorac Blaće i Dinko Bogdanić, a izvedbom je ravnao gost iz Italije maestro Carlo Palleschi.

Prema scenografiji Gintera Schneidera - Siemsena u novoj postavi scenografiju potpisuje Žorž Draušnik.

U predstavi su nastupili Mirna Sporiš Palada u ulozi Šećerne vile, Dragutin Schmidt, Astrid Turina - Stefan, Vuk Ognjenović Svebor Sečak, Lidija Milovac Mila, Edina Plićanić, Andrej Izmestjev, Nataša Sedmakov, Ervina Sulejmanova, Ilir Kerni i drugi.

Kostimografkinje baleta su Ika Škomrlj i Dijana Kosec Bourek.

Uz Balet HNK u predstavi sudjeluju i polaznici škole za klasični balet.

Radnja ove klasične baletne bajke događa se u vrijeme Božića, a na sceni HNK izvodi se kontinuirano od 1931. godine. Kako se navodi u programskoj knjižici, u njemu su nastupile generacije istaknutih baletnih prvaka HNK.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙