FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Portugal: Premijer i svi ministri podnijeli ostavke

LISABON, 11. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Portugalski premijer PedroSantana Lopes objavio je u subotu navečer da je zajedno sa svimministrima u vladi podnio ostavku predsjedniku države Jorgeu Sampaiu.
LISABON, 11. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Portugalski premijer Pedro Santana Lopes objavio je u subotu navečer da je zajedno sa svim ministrima u vladi podnio ostavku predsjedniku države Jorgeu Sampaiu.

"Prije ovog obraćanja javnosti, obavijestio sam predsjednika o svojoj i odluci cijele vlade", rekao je Santana Lopes na državnoj televiziji.

Do kolektivne ostavke vlade došlo je dan nakon što je Sampaio raspustio parlament i raspisao opće izbore 20. veljače. Obrazložio je to činjenicom da nestabilnost postojeće vlade prijeti Portugalu i njegovim institucijama.

"Mi ćemo nastaviti obnašati naše dužnosti kao tehnička vlada", rekao je Santana Lopes.

Santana Lopes je u srpnju na položaju prvoga čovjeka vlade desnog centra naslijedio Jose Manuela Durao Barrosa koji je preuzeo predsjedanje Europskom komisijom.

Kratka vladavina Santane Lopesa, koji je na premijersku dužnost došao s položaja lisabonskog gradonačelnika i drugog čovjeka u socijaldemokratskoj stranci, bila je obilježena ostavkama nekolicine ministara, padom popularnosti u anketama, padom kreditnog rejtinga Portugala i optužbama za stvaranje političkog pritiska na medije.

Oporbena Socijalistička stranka, pod vodstvom novog čelnika Josea Socratesa, ima dobre izglede preuzeti vlast na izborima u veljači.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙