FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZAVRŠEN PRVI "FORUM ZA BUDUĆNOST" U RABATU

RABAT, 11. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Američki pozivi na provedbureformi na Bliskom istoku i oprečni arapski zahtjevi da se prethodnomora razriješiti izraelsko-palestinski sukob, obilježili su prvimeđunarodni sastanak "Forum za budućnost" koji je završen u subotu uRabatu.
RABAT, 11. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Američki pozivi na provedbu reformi na Bliskom istoku i oprečni arapski zahtjevi da se prethodno mora razriješiti izraelsko-palestinski sukob, obilježili su prvi međunarodni sastanak "Forum za budućnost" koji je završen u subotu u Rabatu.

"Forum za budućnost", kojim su zajednički predsjedavali američki državni tajnik Colin Powell i marokanski ministar vanjskih poslova Mohamed Benadssa, nastao je iz američke inicijative za poticanje političkih, ekonomskih i socijalnih reformi na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi. U Rabatu se u subotu razgovaralo o pitanjima demokracije, ekonomskog razvoja i civilnog društva na tom području. Na sastanku su sudjelovali ministri vanjskih poslova i financija više od 20 zemalja Bliskog istoka i Sjeverne Afrike te članica G8.

Washington je tijekom cijelog skupa ustrajao da je ekonomska i politička modernizacija Bliskog istoka nužna za borbu protiv terorizma.

Američki državni tajnik na odlasku Colin Powell je izjavio da se Washington obvezuje na aktivan rad na rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba, ali i naglasio da "reforme ne moraju čekati da se taj sukob završi".

"Nismo zanemarili probleme u regiji, a na vrhu izazova je svakako situacija između Izraelaca i Palestinaca. Međutim, ne možemo ignorirati činjenicu da se reforme moraju nastaviti. Dijete koje treba obrazovanje neće dati doprinos društvu ako bez ostane bez tog obrazovanja", slikovito je rekao Powell na kraju konferencije.

Nakon što se originalna američka inicijativa o promicanja demokracije u arapskom svijetu sudarila s brojnim kritikama, u Rabatu su Amerikanci više naglaska stavljali na ekonomske, a ne političke reforme. "Sada je vrijeme za raspravu o ritmu demokratskih reformi ili o pitanju treba li ekonomska reforma prethoditi političkoj. Svi smo suočeni sa svakodnevnim terorističkim prijetnjama. Da bi porazili te ekstremne ubojice moramo zajednički iskorijeniti uzroke očaja i frustracije koje teroristi iskorištavaju za svoje ciljeve", poručio je Powell.

Saudijski ministar vanjskih poslova princ Saud al-Faisal, odbacivši bilo kakvu ideju o sukobu civilizacija, naglasio je da problem predstavlja percepcija pristranosti zapadnog svijeta prema Izraelu. "Vrijeme je da pokažemo koliko smo iskreni jedni prema drugima i posvetimo se rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba", kaže saudijski ministar.

Visoki predsatavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana smatra da "bliskoistočni mirovni proces treba novi zamah kako bi postao plodonosniji".

Marokanski ministar vanjskih poslova Mohamed Benaissa naglasio je na kraju da su sudionici konferenciji potvrdili svoju potporu reformi regije "koja će se paralelno, ruku pod ruku, odvijati s pronalaženjem trajnog rješenja arapsko-izraelskog sukoba".

Paralelno s političarima, u Rabatu su zasjedali i financijski stručnjaci. Dogovoreno je da će se pokušati privući više ulaganja u područje koje se proteže od Mauritanije za zapadu do Pakistana na istoku. Također su predstavljene neke obrazovne inicijative, posebice u smjeru smanjenja broja nepismenih.

Powell je naglasio da skup u Rabatu nije bio jednokratni sastanak i najavio da će se sljedeći "Forum za budućnost" održati krajem 2005. u Bahreinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙