FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12.30 sati

ZAGREB, 9. prosinca 2004.(Hina) - Pregled događaja do 12.30 sati
ZAGREB, 9. prosinca 2004.(Hina) - Pregled događaja do 12.30 sati

TIRANA

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić doputovao je u četvrtak ujutro u Tiranu gdje će biti nazočan Regionalnom sastanku o međuetničkom i međureligijskom dijalogu, koji će se održati u organizaciji UNESCO-a i pod visokim pokroviteljstvom albanskog predsjednika. Skup koji se održava pod nazivom "Razvoj međuetničkog i međureligijskog dijaloga kao značajnog faktora za stabilnost i napredak jugoistočne Europe" okupit će, uz predsjednika Mesića, i predsjednike još pet država jugoistočne Europe: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije i Srbije i Crne Gore, te oko stotinu političkih i vjerskih vođa, stručnjaka i predstavnika međunarodnih i vjerskih organizacija iz čitavog svijeta. Najavljeno je i sudjelovanje norveškog premijera Kjella Agnea Bondevika, kao i koordinatora Pakta o stabilnosti Erharda Buseka i osobnih predstavnika rumunjskog i austrijskog predsjednika. Ovo je treći sastanak na najvišoj razini, nakon Pariza 2002. godine i Ohrida 2003. godine, na kojem će se raspravljati o mogućem doprinosu religije i multietničkog društva dijalogu među civilizacijama i kulturama. Predsjednik Mesić će, kako se predviđa, održati govor na plenarnoj sjednici, te imati nekoliko bilateralnih susreta.

ZAGREB

Ministri prometa Europske unije sastat će se u četvrtak i petak u Bruxellesu gdje će, između ostaloga, razgovarati i o mogućim sporazumima o zračnom prometu sa zemljama zapadnog Balkana, uključujući i Hrvatsku. Vijeće ministara prometa trebalo bi na tom sastanku usvojiti dva nacrta odluka kojima bi dalo mandat Europskoj komisiji za otvaranje pregovora s Marokom s jedne strane, te Hrvatskom, Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i Srbijom i Crnom Gorom s druge, o njihovom pristupanju Europskom zajedničkom zračnom prostoru (ECAA). Kako je već u veljači navela Komisija u svom prijedlogu pod naslovom "Zajednička zračna politika prema susjedima", Hrvatska je među potencijalnim zemljama za članstvo u Europskom zajedničkom zračnom sporazumu.

BRUXELLES

Ministri vanjskih poslova NATO-a okupili su se u četvrtak su u Bruxellesu na sastanku na kojem bi se trebali dogovoriti oko jačanja misija u Afganistanu i Iraku te odnosima s Moskvom u svjetlu ukrajinske krize. Posljednji put na takvom sastanku sudjeluje i američki državni tajnik Colin Powell, koji uskoro napušta tu dužnost. Glavni tajnik saveza Jaap de Hoop Scheffer pozvao je na početku sastanka zemlje članice na "bolje raspoređivanje tereta" u svjetlu povećanja misija saveza. Zbog toga je potrebno "ravnomjerno raspoređivanje tereta među saveznicima", te "dobar transatlantski dijalog i jasna politička strategija", dodao je. "Izazovi koji nam predstoje zahtijevaju pojačani angažman NATO-a", kako bi bio spreman za nove izazove, ustvrdio je Jaap de Hoop Scheffer na početku rada vijeća. Powell, koji je u Bruxelles stigao još u srijedu, prilikom dolaska je pozvao europske zemlje da zanemare vlastite nesuglasice oko Iraka i pomognu toj zemlji oko izbora predviđenih za 30. siječnja. Ministri su se najprije sastali u Sjevernoatlantskom vijeću, najvišem političkom tijelu NATO-a, a potom su razgovarali s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom u sklopu vijeća NATO-Rusija. Razgovor s Lavrovom mogao bi biti osobito osjetljiv s obzirom na razlike između Moskve i Zapada oko situacije u Ukrajini, ali to ne bi smjelo utjecati na predviđeno potpisivanje akcijskog plana za borbu protiv međunarodnog terorizma, rekli su dužnosnici.

NEW DELHI

Sjedinjene će Države ojačati vojne veze s Indijom, najavio je u četvrtak ministar obrane Donald Rumsfeld samo dan nakon što je New Delhi upozorio Washington da ne prodaje zrakoplove i oružje Pakistanu. Rumsfeld je u Indiji na završnome dijelu svoga posjeta regiji razgovarao s indijskim ministrom obrane Pranabom Mukherjeejem o brojnim pitanjima. To su prvi razgovori na toj razini otkad je prošli mjesec George Bush ponovno izabran za američkoga predsjednika. Odnosi između SAD-a i Indije, zemalja koje su za Hladnoga rata bile na suprotnim stranama, zadnjih su se godina poboljšali, ali New Delhi iritantnom smatra odluku Washingtona da prihvati Pakistan kao važnoga saveznika u ratu protiv terorizma. Rumsfeld se sastao i s indijskim premijerom Manmohanom Singhom i ministrom vanjskih poslova Natwarom Singhom.

BELFAST

Irska republikanska vojska u četvrtak je izvijestila kako je spremna primiriti se te hitno i u potpunosti uništiti svoje oružje, ali isključivo u sklopu sporazuma sa sjevernoirskim protestantskim čelnicima. Priopćenje ovog sadržaja IRA je objavila u republikanskom časopisu An Phoblacht nakon brojnih neuspjelih pregovora s unionistima. U IRA-inoj se poruci kritiziraju pripadnici Demokratske unionističke stranke (DUP) na čelu sa 78-godišnjim svećenikom Ianom Paisleyem. Paisley traži da IRA preda fotografski dokaz o razoružanju, čime će pokazati "kajanje" za tri desetljeća sukoba. No Sinn Fein, IRA-ino političko krilo, smatra da je to neprihvatljivo poniženje za jednu od najstarijih gerilskih skupina u Europi koja se ponosi time što je Velika Britanija nije uspjela poraziti. IRA je spremna uništiti oružje do kraja prosinca 2004., ako to bude moguće, u skladu sa zahtjevom Londona, Dublina i protestanata. To bi se realiziralo u nazočnosti kanadskog generala Johna de Chasteleina i u prisutnosti dvojice svećenika kao svjedoka.

MADRID

Španjolska policija uhitila je dvojicu muškaraca pod sumnjom da su bili povezani s osobama koje su 11. ožujka u Madridu izazvale eksplozije vlakova u kojima je poginula 191 osoba, rekao je dužnosnik Vrhovnoga suda u četvrtak. Dvojica muškaraca, Sirijac i Egipćanin, uhićeni su u srijedu kasno navečer u mjestu Irun na francuskoj granici i policija je pretražila njihove stanove. Pretpostavlja se da su povezani sa sedmoricom osumnjičenih za napad na vlakove koji su se raznijeli bombom kad ih je policija 3. travnja opkolila u stanu u madridskom predgrađu. Uhićeni Sirijac i Egipćanin trebali bi se pojaviti pred sucem Juanom del Olmom koji vodi istragu o napadima na vlakove. Del Olmo je podignuo optužnice protiv 30 osumnjičenih koji su trenutačno ili u zatvoru ili u pritvoru, a većina ih je podrijetlom iz sjeverne Afrike.

BANJA LUKA

Haški optuženik za ratne zločine Ratko Mladić, boravio je u lipnju i srpnju ove godine u istočnom dijelu Republike Srpske i nalazio se pod zaštitom Vojske RS, rekao je banjalučkim Nezavisnim novinama od četvrtka izvor blizak međunarodnoj zajednici. Mladić je premješten na ovu lokaciju u vrijeme predsjedničkih izbora u Srbiji i istanbulskoga summita NATO (27. i 28. lipnja) zbog pritiska međunarodne zajednice i bojazni da bi mogao biti uhićen i izručen Tribunalu u Haagu, izjavljuje izvor Nezavisnih novina i dodaje da se Mladić skrivao u ogromnom tajnom vojnom kompleksu "Crna Rijeka" u Han Pijesku, koje je tijekom rata u BiH bilo sjedište Generalštaba Vojske RS. SFOR je 1. srpnja ove godine pretražio vojni kompleks "Crna rijeka", ali tada nikog nisu uhitili. Tadašnji glasnogovornik SFOR-a Marc Hope potvrdio je da je akcija pokrenuta s namjerom da se pronađu i uhite optuženi za ratne zločine. Prema pisanju lista, glasnogovornik EUFOR Cris Persiwall nije želio komentirati navode o Mladićevom boravku u Han Pijesku. List navodi da informacije o Mladićevu boravku u Han Pijesku nije željela komentirati ni Florance Hartman, glasnogovornica glavne tužiteljice haaškoga tribunala Carle del Ponte.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙