FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tko je u Saboru glasovao umjesto čehoka?

ZAGREB, 9. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatski Sabor sinoć je zaključioovogodišnje zasjedanje, ali već je danas na pomolu nova afera, ponovnovezana uz glasovanje, nakon što je utvrđeno da je sinoć neki odzastupnika dva puta glasovao umjesto HSLS-ovca Ivana Čehoka koji u tomtrenutku nije bio u Sabornici.
ZAGREB, 9. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatski Sabor sinoć je zaključio ovogodišnje zasjedanje, ali već je danas na pomolu nova afera, ponovno vezana uz glasovanje, nakon što je utvrđeno da je sinoć neki od zastupnika dva puta glasovao umjesto HSLS-ovca Ivana Čehoka koji u tom trenutku nije bio u Sabornici.

Riječ o glasovanju o dva zakonska prijedloga iz paketa tzv. europskih zakona kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s onim u Europskoj uniji.

Po elektroničkom utvrđivanju u Sabornici se tada nalazilo 86 zastupnika ili devet više nego što je za kvorum potrebno.

Da je netko glasovao umjesto Čehoka, koji je novinarima danas potvrdio da za glasovanja nije bio u Sabornici, prvi je, još sinoć, upozorio SDSS-ovac Milorad Pupovac požalivši se predsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu, koji to nije uvažio te je priznao rezultate glasovanja.

Tko je glasovao umjesto Čehoka ne može se sa sigurnošću tvrditi, jer obojica koji se spominju - nezavisni Ivo Lončar i HDZ-ovac Rade Ivas odbacuju bilo kakvu mogućnost da su se služili Čehokovim ključićem za elektroničko glasovanje, s tom razlikom da Lončar tvrdi da je to učinio Ivas.

Ivas je u telefonskom razgovoru novinarima izjavio da nije glasovao umjesto Čehoka, te da nije vidio je li to učinio Lončar ili bilo koji drugi zastupnik.

Pupovac je pak na današnjoj konferenciji za novinare izjavio da su on i stranački mu kolega Vojislav Stanimirović vidjeli Lončarevu desnu ruku kako poseže za Čehokovim ključićem.

Upitan je li to mogao učiniti Ivas, koji u Sabornici sjedi desno od Čehoka (Lončar sjedi lijevo od njega), Pupovac je ponovio da je vidio samo Lončarevu desnu ruku.

Kao obrazloženje zašto je to Lončar, kako tvrdi učinio, Pupovac navodi da je na taj način želio osigurati da se izglasuju i dopune Zakona o političkim strankama, kojima se i na nezavisne zastupnike, odnosno i na Lončara namjerava rasporediti proračunski novac namijenjen političkim strankama.

No, kako je još ranije, u Sabornici nestalo kvoruma o tim se dopunama, kao ni o HSP-ovim prijedlozima da Hrvatska istupi iz projekta Družba Adria, te da se osnuje istražno povjerenstvo za transkripte iz Ureda predsjednika, sinoć nije glasovalo.

Na Pupovčeve optužbe da je zloupotrijebio tuđi ključić kako bi osigurao kvorum za glasovanje o dopunama Zakona o političkim strankama i tako sebi priskrbio još 20 tisuća kuna mjesečno, Lončar odgovara da "to nema veze s istinom".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙