FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Glas Koncila": Hrvatska i obavještajne službe

ZAGREB, 9. prosinca 2004. (Hina) -
ZAGREB, 9. prosinca 2004. (Hina) -

U komentaru "Hrvatska i obavještajne službe", novog broja Katoličkoga tjednika "Glasa Koncila" njegov glavni urednik Ivan Miklenić ističe kako su suvremeni hrvatski građani, osobito oni sa životnim iskustvom iz komunističkoga doba, s pravom vrlo osjetljivi na djelovanje obavještajnih služba, a osobito na djelovanje ostataka, grupa i pojedinaca jugoslavenskih i komunističkih služba.

Po njegovoj ocjeni današnja hrvatska javna glasila kao da ne pokazuju zanimanje za djelovanje tih potonjih, premda su baš oni ne samo politički i ideološki nego i interesno najčešće u izravnu sukobu s hrvatskim nacionalnim interesom.

Prokletstvo strasti za utjecaj i moć u današnjoj Hrvatskoj, kako napominje Miklenić, vrlo lako potiskuje u drugi plan opće dobro i stvarne hrvatske nacionalne interese, koji još nisu, kako kaže, ni približno definirani i konsenzusom prihvaćeni.

Da je to u Hrvatskoj postignuto, kako tvrdi, bila bi isključena politička i politikantska zloporaba obavještajnih služba, one bi morale djelovati posve u skladu s Ustavom, ne bi bilo afera, a ni približno toliko zlonamjerne medijske kampanje kojoj je često cilj da u današnjoj Hrvatskoj bude što gore, a ne što bolje.

Upozoravajući kako su hrvatski građani, osobito oni sa životnim iskustvom iz komunističkog doba s pravom vrlo osjetljivi na djelovanje obavještajnih službi, Miklenić u komentaru navodi da je "više istaknutih Hrvata, čak i čitava obitelj s malodobnim djetetom, doslovno likvidirano u akcijama jugoslavenskih komunističkih obavještajnih služba izvan teritorija Hrvatske i bivše savezne države, a da za to nikada nijedan izvršitelj ili nalogodavac nije odgovarao".

Napominje kako su u Hrvatskoj mnogi građani zabrinuti i djelovanjem stranih obavještajaca, procjenjujući da oni često rade protiv hrvatskih nacionalnih interesa, to više što uspijevaju čak pojedinim člancima i emisijama utjecati na javno mišljenje u Hrvatskoj.

"Razumije se da hrvatski mediji koji im daju prostora i ne mogu biti kritični prema takvim očitim zloporabama", ističe i dodaje kako je takvo ponašanje medija nedopustivo i krajnje neetično.

(Hina) xmc ysšh

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙