FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporba protiv dodjele novca nezavisnim zastupnicima

ZAGREB,8. prosinca(Hina) - Saborska oporba optužila je večeras HDZ dadopunama Zakona o političkim strankama, kojima se i nezavisnimzastupnicima jamči dio proračunskog novca namijenjenog političkimstrankama, "nezakonito i neustavno kupuje saborsku većinu" te tako"legalizira političku korupciju".
ZAGREB,8. prosinca(Hina) - Saborska oporba optužila je večeras HDZ da dopunama Zakona o političkim strankama, kojima se i nezavisnim zastupnicima jamči dio proračunskog novca namijenjenog političkim strankama, "nezakonito i neustavno kupuje saborsku većinu" te tako "legalizira političku korupciju".

"Ovo je političko nasilje koje proizlazi iz panike i straha HDZ-a da bi u nezgodnom trenutku u pitanje mogla doći saborska većina", rekao je u raspravi Nikola Vuljanić (HNS/PGS). HDZ je prozvao da "želi ozakoniti nezakonitu odluku" Odbora za Ustav i Poslovnik, koji je i predlagatelj dopuna, a koji je, tvrdi, još početkom godine, mimo Ustava i zakona, osigurao neovisnim zastupnicima milijun kuna za četiri godine mandata.

"Ovako će se dogoditi da kada zastupnik istupi iz stranke s kojom ne nađe zajednički jezik dobiva naknadu od milijun kuna, a to mi liči na honorar za bivšu i buduću vjernost", kazao je Vuljanić.

"Zakon je amoralan, to je politički kupleraj", tvrdi IDS-ovac Damir Kajin, koji se priklonio stavu oporbe da naknada mora pripasti stranci koja je kandidirala zastupnika u Sabor, bez obzira što ju je zastupnik napustio i postao nezavisan.

"Ako na ovaj način budemo tražili honorar za svoj rad onda bolje da nismo u ovom visokom domu, to je nemoralno i nečasno", poručio je HSS-ovac Luka Roić, koji sumnju da HDZ želi kupiti nezavisne zastupnike temelji na tome da ni jedan takav zastupnik do sada nije stao na oporbenu stranu.

Predložene dopune SDP-ovac Nenad Stazić tumači HDZ-ovim problemima s parlamentarnom većinom i željom te stranke da reagira, odnosno 'podeblja' tamo gdje pretpostavlja da može biti problema, a to su, kaže, upravo nezavisni i zastupnici manjina.

Nezavisni Ivo Lončar uzvratio mu je potupitanjem "gdje je bio kad je njegov SDP prije nekoliko godina razbijao HSLS i stvorio Libru?" "Tko Vama i Vašim partijskim drugovima plaća troškove na terenu, Vi niste, kao ja, digli kredit da bi pokrili izborne troškove", poručio je Lončar SDP-ovu zastupniku.

Krugu zastupnika nezadovoljnih ponuđenim rješenjima priključili su se i oni iz vladajuće koalicije - Silvano Hrelja (HSU) te Milorad Pupovac (SDSS).

Hrelja te dopune naziva političkom diverzijom na parlamentarizam, a Pupovac poručuje da se mora naći drugi način da se manjinskim i nezavisnim zastupnicima nadoknade troškovi rada na terenu.

"Činjenica je da je siječanjskom odlukom Odbora narušen institut manjinskog zastupnika, postali smo klub milijunaša, a nama to ne treba, jer uglavnom predstavljamo sirotinju", rekao je Pupovac.

HDZ-ovci i predsjednik Odbora za Ustav i Poslovnik Dražen Bošnjaković odbili su oporbene prozivke, tvrdeći da se kroz dopune želi izjednačiti sve zastupnike, kako u dužnostima, tako i u pravima.

"Nema zastupnika u ovom Saboru kojega se može kupiti i njime manipulirati", ustvrdio je Bošnjaković, napominjući da se novac nezavisnim zastupnicima ne daje "u džep", već za njihov politički rad.

Isto mišljenje dijeli i Furio Radin, koji je u ime Kluba nacionalnih manjina naglasio da, u ovom trenutku, nezavisni i zastupnici manjina po svojim pravima nisu ravnopravni s ostalim zastupnicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙