FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: Zastupnici traže više novca za putne troškove

ZAGREB, 6. prosinca 2004. (Hina) - Skupina od 15-ak zastupnika, kojižive između 50 i sto kilometara od Zagreba, ponovno traži odnadležnoga saborskog odbora priznavanje ukupnih putnih troškova,ističući da na putovanje potroše znatno više od 2500 kuna koliko immjesečno nadoknadi Sabor.
ZAGREB, 6. prosinca 2004. (Hina) - Skupina od 15-ak zastupnika, koji žive između 50 i sto kilometara od Zagreba, ponovno traži od nadležnoga saborskog odbora priznavanje ukupnih putnih troškova, ističući da na putovanje potroše znatno više od 2500 kuna koliko im mjesečno nadoknadi Sabor.

Zastupnici, predvođeni SDP-ovcem Miroslavom Korenikom, požalili su se na diskriminaciju, pojašnjavajući da njihovi kolege, koji u vrijeme zasjedanja stanuju u Zagrebu, Sabor koštaju znatno više nego što bi koštali oni da im se priznaju putni troškovi.

Zastupnicima koji za zasjedanja borave u Zagrebu, uz najamninu stana od 2500 te režije od 500 kuna, Sabor mjesečno plaća i tisuću kuna naknade za odvojen život, te troškove odlaska kući jednom na tjedan.

Korenika je, stoga, od nadležnog Odbor za izbor i imenovanja nedavno po drugi put zatražio da se ukine limit od 2500 kuna, koliko zastupnici maksimalno mogu dobiti za putne troškove.

Zatražio je realno isplaćivanje troškova po putnom nalogu, po formuli 2,10 kuna po prijeđenom kilometru, pojašnjavajući da njegovi putni troškovi uglavnom premašuju utvrđeni limit.

"Prošli sam mjesec 17 puta dolazio na sjednice, a to je svaki dan 180 km i dodatno cestarina. Iznos je 424 kune dnevno, dakle 7208 kuna taj mjesec, a dobio sam samo 2500 kuna", požalio se Korenika na prošlotjednoj sjednici Odbora.

Nezadovoljan je bio i HDZ-ovac Branimir Pasecki jer zastupnici za udaljenost do 50 km imaju pravo na putne troškove do maksimalno 1000 kuna.

"Živim u Jastrebarskom, koje je 40 km udaljeno od Zagreba. Dnevno radim 80 km i s tim novcem ne mogu platiti ni benzin, jer tjedno 'tankam' barem 320 kuna. A gdje je još mazivo, popravci auta, amortizacija", kazao je Pasecki te je zaprijetio - "ubuduće ću ovako - kada potrošim 1000 kuna, ne bum više dolazil u Sabor".

Predsjednik Odbora Branimir Glavaš nezadovoljnicima je ponudio povećanje limita na 5500 kuna, koliko Sabor mjesečno daje za zastupnike smještene u stanovima u Zagrebu.

Na ocjenu Željke Antunović da "tema još nije sazrela", Glavaš je tu točku skinuo s dnevnog reda sjednice, poručujući Koreniki - "bit će valjda treća sreća".

Prosječan zastupnik, uz mjesečnu plaću, Sabor stoji dodatnih 5500 kuna, no neki su zastupnici i "znatno skuplji".

Naime, iako je od parlamentarnih izbora prošlo godinu dana, petorica zastupnika u vrijeme zasjedanja i dalje stanuje u hotelskim sobama.

Riječ je o HDZ-ovcima Radi Ivasu, Juri Bitunjcu, Josipu Đakiću te HSLS-ovcu Ivanu Čehoku i SDP-ovcu Zvonimiru Mršiću.

Tajnik Sabora Josip Sesar ističe da je smještaj u stanovima i do tri puta jeftiniji, jer hotelski smještaj u vrijeme intenzivnog rada Sabora mjesečno stoji i do 10 tisuća kuna po zastupniku. Za stanove i režijske troškove izdvaja se pak 3000 kuna po zastupniku.

Sesar dodaje i da Ivas, kao predsjednik saborskog Odbora, ima pravo na državni stan. Međutim, kaže, trenutno nema praznih državnih stanova jer, kako objašnjava, Ljubica Lalić iz HSS-a odbija napustiti službeni stan.

Lalić pak tvrdi da ima ugovor po kojemu joj pravo na stan pripada sve dok obnaša dužnost potpredsjednice Kluba i članice Odbora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙