FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

REUTERS: DATUM POČETKA PREGOVORA OVISI O OCJENI SURADNJE S ICTY-EM

BRUXELLES, 29. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Europska unija ćeodrediti datum početka pristupnih pregovora s Hrvatskom pod uvjetom daVijeće EU-a potvrdi da ona surađuje s Haškim sudom, stoji u nacrtudokumenta nizozemskog predsjedništva EU-a, na koji se poziva Reuters.
BRUXELLES, 29. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Europska unija će odrediti datum početka pristupnih pregovora s Hrvatskom pod uvjetom da Vijeće EU-a potvrdi da ona surađuje s Haškim sudom, stoji u nacrtu dokumenta nizozemskog predsjedništva EU-a, na koji se poziva Reuters.

U nacrtu izjave, koji je nizozemsko predsjedništvo proslijedilo na raspravu u Odboru stalnih predstavnika (COREPER), nije naveden datum početka pregovora, nego je to ostavljeno čelnicima EU-a koji će se okupiti na summitu 16. i 17. prosinca. U samom nizozemskom tekstu, do kojeg je došao Reuters, ostavljena je praznina koja bi na summitu trebala biti popunjena konkretnim datumom.

Ministri vanjskih poslova EU-a pozivaju se da odobre pregovarački okvir, koji je predložila Europska komisija, "imajući u vidu otvaranje pristupnih pregovora dana ( ), pod uvjetom da Vijeće (ministara vanjskih poslova) potvrdi punu suradnju s ICTY-em", navodi se u nacrtu.

O tom nacrtu će se prvo raspravljati na COREPER-u, tijelu kojeg čine veleposlanici zemalja članica i koje priprema sastanke Vijeća Europske unije.

Ministri vanjskih poslova prvi sljedeći sastanak imaju 13. prosinca, nekoliko dana prije summita.

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte je prošli tjedan u izviješću Vijeću sigurnosti UN-a navela slučaj odbjeglog generala Ante Gotovine kao jedini problem u suradnji Hrvatske s ICTY-em.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙