FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena Jelčićeva knjiga "100 krvavih godina"

ZAGREB, 6. prosinca 2004. (Hina) - Naklada "Pavičić" predstavila jedanas knjigu eseja, polemika i epigrama akademika Dubravka Jelčića"100 krvavih godina".
ZAGREB, 6. prosinca 2004. (Hina) - Naklada "Pavičić" predstavila je danas knjigu eseja, polemika i epigrama akademika Dubravka Jelčića "100 krvavih godina".

"To je žestoka knjiga o Hrvatskoj u stoljeću koje će se pamtiti po najvećim svjetskim ratovima i strašnim totalitarističkim režimima, tragovi kojih će i za tisuću godina biti krvavi", istaknuo je na konferenciji za novinstvo predstavljajući knjigu "100 krvavih godina, 20. stoljeće u hrvatskoj povijesti" (356 str.), urednik knjige Josip Pavičić.

Po njegovim riječima u paprenu političkom ogledu (Sto krvavih godina), koji zauzima više od polovice knjige, autor pokušava odgovoriti na pitanje što se u Hrvatskoj i s njom, pa i s njim samim, događalo u proteklih sto godina.

"To je iznenađujući pogled na noviju hrvatsku povijest bez jugoslavenskih naočala, svojevrstan politički testament autora koji se oslobodio strahova, nepotrebnih obzira i mentaliteta što ga u Hrvata proizvodi 'jak nagon da budu vjerni sluge'", napomenuo je Pavičić.

Potvrdivši kako stogodišnji hrvatski martirij asocira na poznati naslov Krležina djela "Deset krvavih godina", Dubravko Jelčić izjavio je kako je to djelo dječja priča, bajka, naspram stvarnosti 20. stoljeća.

Krleža u svojoj knjizi ima nekoliko ličnosti, objasnio je Jelčić, dodavši kako svoj ogled nije pisao radi "simpatija ili antipatija" spram određenih ličnosti, nego kako "bi dao činjeničnu povijest, u odnosu na institucionaliziranu".

"Nemojmo se zavaravati, mi i danas učimo povijest, kako ju je artikulirao Centralni komitet", izjavio je Jelčić, dodavši kako svatko tko pokuša to rasklimati nailazi na optužbe.

"Iako 13 godina živimo u slobodnoj Hrvatskoj, još se mentalno nalazimo u Jugoslaviji. Nametnuta nam je jugoslavenska optika i na nju nailazimo u tiskovinama i u radnika u svim područjima djelovanja. Jugoslavija još postoji, bilo da se piše o književnosti ili o politici. Malo tko se odmaknuo od mišljenja Centralnog komiteta, koje se temelji na krivotvorinama i tendecioznom tumačenju", rekao je Jelčić. Dodao je kako danas može na Hrvatsku pljuvati tko hoće, kao da se nalazimo u Jugoslaviji.

Svoju najnoviju knjigu autor tumači kao prodor iz jugoslavenske komunističke ljušture prema novim istraživačkim pothvatima na osnovi činjenica te kao polemičan odnos prema službenoj povijesti, od 1902., kad je u najuglednijom beogradskom časopisu najavljeno "do istrage naše ili vaše", pa do Domovinskog rata, razdoblju koje je bilo ispunjeno istim velikosrpskim prijetnjama.

Pavičić je na predstavljanju pročitao Jelčićev epigram Portret s naličja: "Tajni svjedok bio je u Haagu/Svoju dušu tu je prodao vragu/..."

Jelčićeva knjiga "100 krvavih godina" podijeljena je u devet cjelina. Osim najdužeg istoimena eseja, koji do sada nije objavljivan, u knjizi je, uz ino, polemičan tekst o Hrvatskoj seljačkoj stranci, esej o povijesnom djelu Franje Tuđmana, o demografskim problemima Hrvatske te epigrami iz onog i ovog vremena "U cara Trajana kozje uši".

(Hina) xmc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙