FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tajland: Vojni zrakoplovi bacali papirnate golubice

PANARE, 5. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Oko 50 tajlandskih vojnihzrakoplova, po naputku tamošnjeg premijera Thaksina Shinawatre,"bombardiralo" je u nedjelju južni dio zemlje, u kojemu živi većinskomuslimansko stanovništvo, s više od 100 milijuna papirnatih golubica,koji su trebale simbolizirati mir u toj regiji u kojoj je od siječnjapoginulo gotovo 500 osoba.
PANARE, 5. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Oko 50 tajlandskih vojnih zrakoplova, po naputku tamošnjeg premijera Thaksina Shinawatre, "bombardiralo" je u nedjelju južni dio zemlje, u kojemu živi većinsko muslimansko stanovništvo, s više od 100 milijuna papirnatih golubica, koji su trebale simbolizirati mir u toj regiji u kojoj je od siječnja poginulo gotovo 500 osoba.

Svrha izbacivanja iz zrakoplova vjerojatno najvećeg papirnatog tereta u povijesti iznad triju južnih tajlandskih pokrajina blizu malezijske granice bila je, prema Thaksinovoj zamisli, simbolično "sijanje" mira, harmonije i dobre volje, posebno nakon vjerskih nemira koji su ondje počeli u siječnju.

Thaksinova kampanja s papirnatim pticama, organizirana samo nekoliko tjedana prije općih izbora u zemlji, kojom se među ostalim želio obilježiti rođendan omiljenog kralja Bhumibola Adulyadeja, prema mišljenju promatrača trebala je "smekšati" muslimansko vodstvo u regiji, nekoć neovisnom sultanatu koji i danas teško podnosi vladavinu Bangkoka.

"Papirnati origami golubovi za nas ne predstavljaju tradicionalni simbol", rekao je Abdulaham Abdulsamad iz Islamskog vijeća Narathiwat. "Riječ je o različitim kulturama. Naši ljudi ne razumiju značenje tih ptica", dodao je.

Među razočaranima je bila i 11-godišnja stanovnica sela Panare, Fatima Sulhong, koja ne shvaća političku pozadinu cijele priče, ali se poput svakog djeteta koje se veseli bilo kakvim letcima novinaru Reutersa požalila kako je snažan vjetar odnio papirnate ptičice, pa su ona i njezini prijatelji ostali bez ijedne.

No, čini se da ima i onih koji shvaćaju poruku. Muslimanka Maloya Benarlawee rekla je da je "impresionirana činjenicom da su se Tajlanđani potrudili izraditi ptice" za njih. "U petak ću moliti za mir", rekla je.

Thaksin je zamolio da svaki od ukupno 63 milijuna Tajlanđana izradi po jednu papirnatu pticu, ali ih je na kraju sakupio čak i više, oko 120 milijuna. Jedna od njih na sebi nosi i originalni premijerov potpis i tko je pronađe dobit će stipendiju ili posao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙