FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga Jasminke Domaš "Knjiga o ljubavi"

ZAGREB, 5. prosinca 2004. (Hina) - Knjiga Jasminke Domaš "Knjiga oljubavi - ili kako sam srela Anu Frank", drugi roman i osmo djelo tenovinarke i književnice, predstavljena danas u zagrebačkoj Židovskojopćini.
ZAGREB, 5. prosinca 2004. (Hina) - Knjiga Jasminke Domaš "Knjiga o ljubavi - ili kako sam srela Anu Frank", drugi roman i osmo djelo te novinarke i književnice, predstavljena danas u zagrebačkoj Židovskoj općini.

Riječ je o knjizi izrazito meditativnog i monološkog obilježja koja se vezuje uz najbolja djela svjetske književnosti, istaknuo je govoreći o najnovijemu spisateljskom djelu Jasminke Domaš akademik Viktor Žmegač, koji je i autor pogovora.

U književnosti postmoderne, rekao je, za roman Jasminke Domaš može se reći da je moderan jer ga odlikuje rafinirano provedena intertekstualnost, što mu daje i posebnu vrijednost te svježinu.

Po riječima Anne Marije Gruenfelder, roman je vrlo sadržajna i slojevita knjiga kojoj je glavna tema ljubav, a njegova je poruka da se ljubav i spoznaja podudaraju, to jest da, kako to smatra židovski filozof Martin Buber, "ja postaje ja kroz ti".

U romanu, čija se radnja zbiva u današnjem Amsterdamu, autorica "prati" razvoj glavne junakinje Gezelle, za koju je osobito važno imaginarno prijateljstvo s Anom Frank, kaže u pogovoru književnik David Albahari.

Autorica prati potragu glavne junakinje za preciznijim određenjem smisla života i njeno preispitivanje vlastitog odnosa prema židovstvu i židovskoj tradiciji, posvećujući osobitu pažnju mističnim učenjima poput kabale i hasidizma, kaže Albahari.

Autorica je objasnila da je knjiga nastala kao rezulatat osobnog bunta te želje da Ani Frank da novi život. Izrazivši radost što se knjiga predstavlja uoči proslave židovskoga blagdana svjetlosti - Hanuke, Jasminka Domaš istaknula je kako Ana Frank svima poručuje da je "grijeh ne znati upijati svjetlost te da svatko treba znati izdržati trenutak praznine".

Knjigu je objavila zagrebačka Židovska općina uz potporu Ministarstva kulture, Savjeta za nacionalne manjine i Bejahada - Židovske međunarodne kulturne scene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙