FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I u Šibeniku obilježeno 50 godina trgovačkog sudstva

ŠIBENIK, 11. studenog 2004. (Hina) - U Trgovačkom sudu u Šibeniku,osnovanu 2002., koji je, iako jedan od najmlađih, po riječimapredsjednika Joška Livakovića, po učinkovitosti u samu vrhu trgovačkogsudstva u nas, danas je obilježena 50. obljetnica trgovačkih sudova uHrvatskoj.
ŠIBENIK, 11. studenog 2004. (Hina) - U Trgovačkom sudu u Šibeniku, osnovanu 2002., koji je, iako jedan od najmlađih, po riječima predsjednika Joška Livakovića, po učinkovitosti u samu vrhu trgovačkog sudstva u nas, danas je obilježena 50. obljetnica trgovačkih sudova u Hrvatskoj.

"Godine 2002. bilo je 837 neriješenih predmeta, lani 585, a u prvih devet mjeseci ove godine zaprimili smo 4562 i riješili 4445 predmeta", istaknuo je Livaković, dodavši da o kvaliteti rada toga suda govori i to da je u žalbenim postupcima pred Visokim trgovačkim sudom u Zagrebu u više od 80 posto slučajeva potvrđena njegova prvostupanjska odluka.

Podsjetio je kako ti podatci potvrđuju opravdanost osnutka Trgovačkog suda u Šibeniku u kojem su osim predsjednika zaposlena još tri suca.

Osim predstavnika županijskih, gradskih i sudbenih vlasti današnjoj je svečanosti u šibenskom Trgovačkom sudu nazočio i Borislav Blažević, predsjednik Visokoga trgovačkog suda Republike Hrvatske.

Govoreći o pedesetgodišnjoj povijesti trgovačkog sudstva u nas, Blažević je naglasio kako su u prvim godinama djelovanja upravo trgovački sudovi svojom praksom stvarali uvjete za donošenje zakonskih propisa u tom području.

"Zadnjih godina učinkovitost trgovačkog sudstva u Hrvatskoj sve je bolja. Godine 1999. bilo je 73.000 neriješenih predmeta, a lani 45.000. Mislim da će boljem radu pridonijeti i dobra praksa ustupanja predmeta sudovima s manje predmeta te raspoređivanje na određeno vrijeme sudaca iz nižih u više sudove", kazao je Blažević.

U hrvatskim trgovačkim sudovima danas radi 161 sudac. Predsjednik Visokoga trgovačkog suda ocijenio je i kako treba prihvatiti europsku praksu zapošljavanja savjetnika u trgovačkim sudovima, koji su "najkvalitetnija priprema za suce".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙