FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Vukovaru proslavljen međunarodni dan invalida

VUKOVAR, 3. prosinca (Hina) - U organizaciji Zajednice hrvatskog Savezaosoba s invaliditetom u Vukovaru je danas tradicionalnom povorkom"Podsjećamo-upozoravamo" obilježen Međunarodni dan osoba sinvaliditetom.
VUKOVAR, 3. prosinca (Hina) - U organizaciji Zajednice hrvatskog Saveza osoba s invaliditetom u Vukovaru je danas tradicionalnom povorkom "Podsjećamo-upozoravamo" obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Osim članica Zajednice Saveza osoba s invaliditetom u proslavi Međunarodnog dana osoba s invaliditetom sudjelovali su i članovi HVIDR-e, Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata i Hrvatskog saveza slijepih koji su u povorci prošli ulicama grada Vukovara noseći transparente s natpisima kojima pozivaju odgovorne da invalidnim osobama omoguće "život bez barijera".

S članovima udruga invalidnih osoba u povorci se nalazila i potpredsjednica Vlade i predsjednica Vladina Povjerenstva za osobe s invaliditetom Jadranka Kosor i vukovarski gradonačelnik Vladimir Štengl.

"Procjenjuje se da su u Hrvatskoj oko 10 posto stanovništva invalidine osobe, a njihovo je najosnovnije pravo da im se osigura pristup zdravstvenim ustanovama, sudovima, poglavarstvima i svim drugim javnim ustanovama", rekla je Kosor koja je danas u vukovarskom Domu zdravlja pustila u uporabu novouređenu pristupnu rampu za invalidne osobe.

Po njezinim riječima slične projekte, koji će omogućiti lakši pristup invalidnih osoba javnim ustanovama, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti izvest će u ovoj godini u još osam slavonskih gradova.

Svim sudionicima proslave Međunarodnog dana osoba s invaliditetom podijeljen je nacrt Konvencije UN-a o pravima invalidnih osoba.

U Radničkom domu u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovu naselju potpredsjednica Vlade i predsjednica Vladina Povjernstva za osobe s invaliditetom Jadranka Kosor potpisala je s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom Povelju o realizaciji programa "Zajedno za pristupačnu Hrvatsku".

Po riječima predsjednika Zajednice Saveza osoba s invaliditetom Zorislava Babuša u Hrvatskoj danas živi oko 450.000 invalidnih osoba. "Želimo Hrvatsku bez zapreka, Hrvatsku kao mjesto pristupačno svim njezinim stanovnicima", poručio je na svečanosti u Borovu naselju. Dodao je kako u Hrvatskoj, osim napretka u pristupu osobama s invaliditetom, još ima puno nepravilnosti koje se moraju ukloniti kako bi se invalidnim osobama pomoglo da ostvare prava kao i osobe bez invalidnosti.

(Hina) xdraž yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙