FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kučma je za to da se novi izbori održe što prije

KIJEV, 2. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Ukrajinski predsjednik naodlasku Leonid Kučma izjavio je u četvrtak da se zalaže zaorganiziranje novih predsjedničkih izbora "još prije" nego jepredviđeno izbornim zakonom, javlja AFP.
KIJEV, 2. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Ukrajinski predsjednik na odlasku Leonid Kučma izjavio je u četvrtak da se zalaže za organiziranje novih predsjedničkih izbora "još prije" nego je predviđeno izbornim zakonom, javlja AFP.

"Moje je stajalište sljedeće: za to sam da razmislimo, pronađemo li uporište u zakonu, o organiziranju novih izbora još prije nego što to predviđa izborni zakon", rekao je na sjednici vlade koju je prenosila televizija. "Ne možemo otezati s time", dodao je.

Oporbeni kandidat Viktor Juščenko rekao je u srijedu da pristaje samo na ponavljanje spornoga drugog kruga glasovanja, a ne na organiziranje novih izbora. "Tvrdimo da izborni proces, kad jednom počne, mora imati pravni temelj da bi se završio. Taj završetak vidimo u ponavljanju toga glasovanja", rekao je.

Kučma je također rekao da će ukrajinska vlada dati ostavku nakon reforme o kojoj se trebaju dogovoriti oporba i sadašnja vlast.

"Nakon donošenja odluke o ustavnoj reformi, vlada će dati ostavku i sastavit će se nova vlada", rekao je Kučma na sjednici. Kučma tako zapravo nije morao odmah potpisati smjenu vlade Viktora Janukoviča, unatoč tomu što mu je parlament u srijedu izglasao nepovjerenje.

Zastupnici ukrajinskog parlamenta glasovali su u srijedu za raspuštanje vlade premijera Janukoviča na prijedlog oporbe te su od Kučme zatražili osnivanje nove "vlade nacionalnog povjerenja".

U međuvremenu, vrhovni sud još uvijek nije donio odluku o valjanosti predsjedničkih izbora u čijem su se drugom krugu 21. studenog suočili Janukovič i Juščenko, nakon čega je započela sadašnja kriza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙