FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U HRVATSKOJ 470 HIV POZITIVNIH, 218 ZARAŽENIH

ZAGREB, 30. studenoga 2004. (Hina) - U Hrvatskoj registrirano 470 HIVpozitivnih osoba, od kojih je 218 i oboljelo od AIDS-a, objavio jeHrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u povodu Međunarodnog danaborbe protiv AIDS-a, koji se obilježava 1. prosinca.
ZAGREB, 30. studenoga 2004. (Hina) - U Hrvatskoj registrirano 470 HIV pozitivnih osoba, od kojih je 218 i oboljelo od AIDS-a, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u povodu Međunarodnog dana borbe protiv AIDS-a, koji se obilježava 1. prosinca.

Od 1985. godine, kada su u Hrvatskoj registrirani prvi HIV pozitivni pacijenti, od te su opake bolesti umrla 122 oboljela. Godišnje se u Hrvatskoj registrira prosječno 15 zaraženih, pa je Hrvatska s četvero zaraženih na milijun stanovnika i dalje zemlja s niskom pojavnošću te bolesti.

Hrvatska je, ocjenjuju epidemiolozi, imala sve preduvjete za rani ulazak AIDS-a u zemlju zbog otvorenih granica, putovanja građana u inozemstvo i razvijenog turizma, ali je zbog široke kampanje zdravstveno odgojnih mjera sredinom 80-ih to spriječeno. Epidemiološka situacija u Hrvatskoj još uvijek ovisi o stanju izvan zemlje, budući se 60 posto oboljelih zarazilo u inozemstvu. O tome govori i podatak da je 92 posto zaraženih muškaraca heteroseksualaca infekciju dobilo u inozemstvu.

AIDS se registrira isključivo unutar skupina povećanog rizika i dominira u skupini homo ili biseksualnih muškaraca (47 posto). Visokorizični heteroseksulani prijenos registriran je kod muškaraca koji imaju česte kontakte s prosititutkama izvan zemlje, a zatim zarazu prenose na svoje stalne partnerice, najčešće supruge. Do sada je zabilježeno i devetero zaražene djece, među kojima se kod troje razvila bolest.

Prvi put ove godine registrirano je dvoje zaraženih nakon transfuzije domaće krvi, kao posljedica zaraze virusom HIV-a darivatelja krvi kod kojega je u trenutku davanja bilo prerano utvrditi zarazu.

Od 1992. nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze bolesnika hemofilijom, a postotak oboljelih među ovisnicima o opojnim drogama u posljednjih deset godina ne pokazuje trend rasta, te oni među ukupno HIV zaraženima čine deset posto.

U 2003. testirane su 194.292 osobe, među kojima je registrirana 81 HIV pozitivna osoba ili 0,04 posto. Među dobrovoljnim darivateljima registrirane su četiri HIV pozitivne osobe, što čini 0,002 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙