FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljski ministar gospodarstva želi sniziti PDV s 22 na 19 posto

VARŠAVA, 30. studenog 2004. (Hina) - Poljski ministar gospodarstvaJerzy Hausner za nekoliko će tjedana predstaviti projekt napravljen usuradnji s ministarstvom financija o snižavanju stope poreza na dodanuvrijednost (PDV) na robu i usluge s trenutnih 22 na 19 posto unastojanju da poveća potrošnju i podupre ulagačku konkurenciju,objavila je agencija Interfax.
VARŠAVA, 30. studenog 2004. (Hina) - Poljski ministar gospodarstva Jerzy Hausner za nekoliko će tjedana predstaviti projekt napravljen u suradnji s ministarstvom financija o snižavanju stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) na robu i usluge s trenutnih 22 na 19 posto u nastojanju da poveća potrošnju i podupre ulagačku konkurenciju, objavila je agencija Interfax.

"Za nekoliko tjedana vlada će predstaviti projekt snižavanja PDV-a s 22 na 19 posto", kazao je Hausner. "Želimo niži PDV kako bismo ojačali potrošnju, stvorili konkurentnije okruženje za korištenje EU strukturalnih fondova i konkurenciju između poljskih i inozemnih ulagača".

U nastojanju da spriječi povećanje proračunskog jaza, poljska vlada bi trebala ukinuti nultu stopu PDV-a koja se primjenjuje na sav izvoz, knjige i računala za školu, kao i stopu PDV-a od tri posto na poljoprivredne proizvode uzgojene u Poljskoj. Projektom se predviđa zadržavanje stope PDV-a od sedam posto na životne potrepštine poput uvoznog voća i povrća, komunalne usluge, nove stanove i dr.

Hausner je najavio da bi te porezne promjene trebale imati neutralni učinak na proračunske stavke. "PDV ne treba smatrati dugoročnim generatorom proračunskih prihoda. Novac bi se trebao učinkovito koristiti, a cijela transakcija trebala bi biti neutralna s fiskalne perspektive", izjavio je Hausner, izražavajući želju da se taj projekt realizira što je prije moguće u 2005.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙