FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UKRAJINSKI VRHOVNI SUD POČEO RASPRAVU O IZBORIMA

ZAGREB/KIJEV, 29. studenog 2004. (Hina) - Ukrajinski Vrhovni sud počeoje u ponedjeljak ujutro sjednicu na kojoj bi trebao odlučiti jesu liodržani predsjednički izbori, na kojima je pobijedio premijer ViktorJanukovič, bili valjani, ili su, kako tvrdi njegov protukandidatViktor Juščenko, bili puni nepravilnosti, javile su svjetske novinskeagencije.
ZAGREB/KIJEV, 29. studenog 2004. (Hina) - Ukrajinski Vrhovni sud počeo je u ponedjeljak ujutro sjednicu na kojoj bi trebao odlučiti jesu li održani predsjednički izbori, na kojima je pobijedio premijer Viktor Janukovič, bili valjani, ili su, kako tvrdi njegov protukandidat Viktor Juščenko, bili puni nepravilnosti, javile su svjetske novinske agencije.

Vrhovni će sud pokušati riješiti izbornu krizu koja prijeti slomom države, ali je priopćio da bi moglo proći nekoliko dana da donese odluku jer je slučaj vrlo složen, javio je Reuters.

Pravni stručnjaci navode da je malo vjerojatno da će sud uspjeti zadovoljiti bilo koju od strana u sporu oko toga je li premijer Viktor Janukovič pobijedio na predsjedničkim izborima 21. studenoga zahvaljujući prijevari, kao što tvrdi njegov protivnik Viktor Juščenko.

"Razmatranje slučaja moglo bi trajati od nekoliko sati do nekoliko dana, ovisno o tome koliko će svaka strana predložiti predstavnika kao i o izjavama koji će oni dati", rekla je glasnogovornica suda Liana Šljapošnikova.

Tisuće pristaša Viktora Juščenka nastavile su u ponedjeljak ujutro blokirati sjedište vlade u Kijevu, a također su nastavili s opsadom ureda predsjednika u vrijeme početka sjednice Vrhovnog suda, javio je Interfax.

Kako javlja ruska novinska agencija RIA Novosti, ispred zgrade suda okupile su se pristaše i Juščenka i Janukoviča. Agencija navodi da nije došlo do sukoba među pripadnicima suprotnih tabora, premda su svi vrlo napeti. Policija je pojačala mjere sigurnosti oko suda.

Juščenko želi da Janukovičeva pobjeda na izborima bude poništena i da se održe novi izbori 12. prosinca.

Prema France Presseu, regionalne vlasti u Donjecku na istoku Ukrajine priopćile su u ponedjeljak da će organizirati referendum o autonomiji 5. prosinca.

"Mi ćemo održati referendum 5. prosinca na teritoriju regije Donjeck", rekla je za AFP Olena Bondarenko, glasnogovornica regionalne administracije.

"Ako naš narod želi autonomiju nitko nam ne može reći da je ne možemo imati", dodala je.

Regionalne vlasti u Donjecku, koji pruža snažnu potporu Viktoru janukoviču, zatražit će odobrenje stanovnika za promjene Ustava kako bi ta regija postala republikom u sklopu federacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙