FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BRANITELJI KORDIĆA I ČERKEZA OPTIMISTI UOČI 17. PROSINCA

ZAGREB,26. studenog(Hina) - Branitelji bosanskih Hrvata Darija Kordićai Marija Čerkeza, kojima će Haški sud (ICTY) 17. prosinca izrećidrugostupanjske presude, izjavili su u petak da s optimizmom očekujuodluke Žalbenog vijeća.
ZAGREB,26. studenog(Hina) - Branitelji bosanskih Hrvata Darija Kordića i Marija Čerkeza, kojima će Haški sud (ICTY) 17. prosinca izreći drugostupanjske presude, izjavili su u petak da s optimizmom očekuju odluke Žalbenog vijeća.

"Izraziti sam optimist. Posebno zbog toga što se neka povoljna utvrđenja iz žalbene presude Blaškiću moraju i na nas odraziti", rekao je u telefonskoj izjavi Kordićev odvjetnik Mitko Naumovski.

Žalbeno vijeće ICTY-a je 29. srpnja 2004. 45-godišnju kaznu za generala Tihomira Blaškića, zapovjednika HVO-a u srednjoj Bosni, smanjilo na devet godina, a 2. kolovoza je oslobođen.

Dario Kordić (44), bivši politički čelnik Hrvata u srednjoj Bosni, osuđen je u veljači 2001. na 25 godina zatvora, a Mario Čerkez (45) zapovjednik Viteške brigade HVO-a na 15 godina, zbog ratnih zločina počinjenih tijekom progona Bošnjaka u Lašvanskoj dolini 1992-94., koji je kulminirao pokoljem u Ahmićima 16. travnja 1993. U pritvoru su od 6. listopada 1997., nakon dobrovoljne predaje.

Čerkezovi branitelji također s optimizmom čekaju 17. prosinca.

"Odgovor na Čerkezovu žalbu vidimo u Blaškiću, koji je u svim bitnim elementima oslobođen, a naša obrana je komplementarna njegovoj", izjavio je za Hinu odvjetnik Božo Kovačić.

"Utvrđeno je da su Blaškićeve zapovjedi Čerkezovoj brigadi, 16. travnja '93. bile legitimne. Znači da to nije bio napad na civile već na drugu vojsku, a rat nije kažnjiv", dodao je.

Drugi branitelj Goran Mikuličić kazao je da kazna ne može biti veća od Blaškićeve te kako "očekuju da se Čerkez vrati kući".

Kordić je u prvom stupnju oslobođen 40 posto točaka optužnice, koje su ga teretile po zapovjednoj odgovornosti, a tužitelj Norman Farrell nije se žalio na oslobađajući dio presude, već samo na visinu kazne. U dijelu na koji se optužba nije žalila presuda se ne može izmijeniti na štetu optuženoga.

Farrell je na žalbenoj raspravi rekao kako "zna da Kordić ne može biti kažnjen koliko i Blaškić", ali smatra da bi i on morao dobiti "približnu kaznu", jer ne mogu dvojica optuženih za isti zločin dobiti toliko različite kazne - 25 i 45 godina zatvora.

Hoće li Žalbeno vijeće slijediti tu logiku "približne kazne" i sada kada je Blaškićeva drastično smanjena, odvjetnik Naumovski nije želio prognozirati, ali je istaknuo da je vijeće vezano utvrđenim činjenicama u presudi Blaškiću.

Kazao je da "Kordić smireno očekuje objavu presude i suočenje s onim što se mora dogoditi, jer mu je najgora neizvjesnost".

Zajedničko suđenje Kordiću i Čerkezu počelo je 12. travnja 1999. Saslušan je 241 svjedok i uvedeno oko 4.300 dokaza tijekom 240 raspravnih dana. Završne riječi održane su 14. i 15. prosinca 2000. a presudu je 26. veljače 2001. izreklo raspravno vijeće pod predsjedanjem pokojnog britanskog suca Richarda Maya.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙