FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: Pančić izazvao HDZ-ovce

ZAGREB,26. studenoga(Hina) - Buru negodovanja HDZ-ovih zastupnikaizazvao je danas u Hrvatskom saboru SDP-ovac Ivica Pančić kada jeustvrdio da je Vlada novim zakonom o pravima hrvatskih braniteljaodustala od obećanja, da je preuzela rješenja iz zakona koalicijskevlasti i da je u novi zakon ugradila rješenja koja će plaćati budućegeneracije.
ZAGREB,26. studenoga(Hina) - Buru negodovanja HDZ-ovih zastupnika izazvao je danas u Hrvatskom saboru SDP-ovac Ivica Pančić kada je ustvrdio da je Vlada novim zakonom o pravima hrvatskih branitelja odustala od obećanja, da je preuzela rješenja iz zakona koalicijske vlasti i da je u novi zakon ugradila rješenja koja će plaćati buduće generacije.

Njegove su tvrdnje odbacili HDZ-ovi zastupnici, spočitnuvši mu pritom da je kao ministar branitelja u koalicijskoj vlasti gazio braniteljsko dostojanstvo i ponos, da ih je proglašavao borcima za privilegije i u njima gledao političke protivnike.

Kroz neprobojno ste staklo i preko zaštitara komunicirali s hrvatskim braniteljima, predbacili su Pančiću HDZ-ovci.

Tvrdnje SDP-ova zastupnika odbacila je i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, upitavši ga je li mu kozmetička promjena i institut najniže mirovine, koja treba pomoći braniteljima koji žive na rubu egzistencije, bez posla.

Puno je takvih ljudi, ove je godine, u odnosu na prošlu broj zahtjeva za jednokratnom pomoći enormno porastao, kazala je Kosor, navodeći kako dnevno sreće ljude koji žive od 500, 600 kuna.

Preko najniže mirovine, i uz uvjet da imaju 65, odnosno 60 godina, branitelji će mjesečno dobivati oko 1.700 kuna, kaže Kosor.

Naime, najniža mirovina iznosi 45 posto prosječne plaće svih zaposlenih u državi.

Novi zakon o braniteljima, čija primjena treba početi 1. siječnja 2005., potpredsjednica Vlade naziva provedivim, realnim, humanim, odnosno zakonom koji može ispraviti nepravde.

Saborski klubovi suglasni su da novi zakon treba donijeti i po mogućnosti konsenzusom kako se, istaknuto je, ne bi mijenjao kod svake promjene vlasti.

Pravaš Pero Kovačević jedini je zaražio da zakon ide u još jedno, treće čitanje, jer Vlada, kaže, nije napravila simulacije za njegovu provedbu s kojima bi se potvrdila zapisana jamstva.

I dok Kovačević Vladi zamjera što nije utvrdila konačnu brojku hrvatskih branitelja, Željko Kurtov (HNS/PGS) joj predbacuje propuštenu priliku da se osnuje centar za liječenje PTSP-a i ovisnosti, konkretno droga i alkohola.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙