FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Arktičke zemlje dogovorile plan za usporavanje otapanja leda

REYKJAVIK, 25. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Osam arktičkih zemaljasložilo se oko plana za rješavanje problema brzog zagrijavanja, pričemu starosjedioci optužuju Washington za sprječavanje većih akcijausmjerenih usporavanju globalnog zagrijavanja.
REYKJAVIK, 25. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Osam arktičkih zemalja složilo se oko plana za rješavanje problema brzog zagrijavanja, pri čemu starosjedioci optužuju Washington za sprječavanje većih akcija usmjerenih usporavanju globalnog zagrijavanja.

Sjedinjene Države, Rusija, Kanada i pet nordijskih država, koje sve redom imaju teritorije na Arktiku, složile su se da će poticati učinkovite mjere radi prilagodbe klimatskim promjenama, no nisu dale nikakva jasna obećanja.

Ministri su "sa zabrinutošću" istaknuli ovomjesečno izvješće 250 znanstvenika, koje upozorava da je zagrijavanje Arktika dvostruko brže u odnosu na globalni prosjek, što prijeti istrebljenju vrsta poput polarnog medvjeda do 2100. i uništenju domorodačkih lovnih kultura.

"Svi trebamo intenzivirati napore za suzbijanje zagađenja na Arktiku", izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov tijekom održavanja jednodnevnog sastanka na Islandu.

Domoroci, neke države i ekolozi željeli su da ministri pozovu na oštra smanjenja emisija štetnih plinova iz automobila i tvornica, koje izazivaju efekt staklenika, što se krivi za zagrijavanje koje bi moglo otopiti led oko Sjevernog pola u ljeto do 2100.

"U pogledu onoga što planet treba, ovo je daleko od dovoljnog", kazala je Sheila Watt-Cloutier, predsjednica Inuit Circumpolar Conference, koji, kaže, predstavlja 155 tisuća ljudi u Kanadi, Aljasci, Grenlandu i Rusiji. Dodala je, međutim, da je dokument na sedam stranica više nego je očekivala od Arktičkog vijeća.

Službeni Washington kazao je da neće potpisati ograničenja emisije štetnih plinova poput ugljičnoga dioksida. Sjedinjene Države nisu potpisnice Sporazuma iz Kyota o suzbijanju globalnog zagrijavanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙