FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MASOVNI PROSVJEDI U KIJEVU, JUŠČENKO TRAŽI POMOĆ SVIJETA

ZAGREB/KIJEV, 23. studenog 2004. (Hina) - Deseci tisuća Ukrajinacaokupili su se u utorak pred parlamentom kako bi na poziv oporbenogvođe Viktora Juščenka osporili rezultate nedjeljnih predsjedničkihizbora, u čiju je regularnost dvojbe izrazila i Europska unija tepromatrači Europskog parlamenta.
ZAGREB/KIJEV, 23. studenog 2004. (Hina) - Deseci tisuća Ukrajinaca okupili su se u utorak pred parlamentom kako bi na poziv oporbenog vođe Viktora Juščenka osporili rezultate nedjeljnih predsjedničkih izbora, u čiju je regularnost dvojbe izrazila i Europska unija te promatrači Europskog parlamenta.

Kako procjenjuju agencije, oko 200.000 prosvjednika okupilo se na središnjem Trgu neovisnosti i okolnim ulicama i zatim krenulo prema parlamentu, Verhovnoj Radi, dok tisuće oporbenih simpatizera pristižu u glavni grad iz drugih dijelova zemlje.

Oporba zahtijeva da ukrajinski parlament u utorak održi izvanrednu sjednicu i na njoj ospori rezultate predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio proruski kandidat, aktualni premijer Viktor Janukovič, prema dosadašnjoj objavi izborne komisije.

Skandirajući "Juščenko predsjednik", prosvjednici su uz plavo-žute ukrajinske zastave nosili i narančaste oznake, boju Juščenka, koji je zatražio pomoć Lecha Walese, povijesnog vođe poljskog sindikata Solidarnost pozivajući ga da doputuje u Kijev.

"Uvjeren sam da će vaš dolazak u Kijev u ovome izuzetnom trenutku za moju zemlju dati nove snage oporbenom pokretu i nadahnuti nas da nastavimo borbu za konačnu pobjedu demokracije", napisao je Juščenko bivšem poljskom predsjedniku i dobitniku Nobelove nagrade za mir.

Agencija France presse prenosi da je Walesa izrazio "spremnost otputovati u Ukrajinu i poslužiti kao posrednik", a u službenome odgovoru Juščenku poručio: "Danas vam mogu savjetovati samo mirne metode kako bi se smanjila opasnost od moguće tragedije u ovakvoj situaciji".

Kako prenosi agencija Interfax, Juščenko se za pomoć obratio i "parlamentima i državama svijeta" tražeći da ga priznaju za "novog predsjednika Ukrajine".

"Sumnje" u valjanost izbornih rezultata u Ukrajini izrazio je u utorak nizozemski premijer Jan Peter Balkenende, kao predstavnik zemlje koja trenutačno predsjedava Europskom unijom.

"Premijer je pozvao predsjednika ukrajinskog parlamenta Volodimira Litvina kako bi mu prenio zabrinutost Europske unije oko izbornog tijeka", kazao je premijerov glasnogovornik Henk Brons.

Rezultati nedjeljnih izbora protivni su zdravom razumu i više su nalik sjevernokorejskom izbornom tijeku nego li europskom, rekao je novinarima voditelj promatrača Europskog parlamenta Marek Siwiec.

On je ocijenio da je u drugome krugu izlazak birača narastao na 80 posto od prvotnih 75 posto, te rekao da se "čini kako su svi koji su odlučili glasati u tom drugom krugu podržali Janukoviča". "To se protivi zdravome razumu", rekao je Siwiec.

"Ako dobijete podatak da je u nekom izbornome okrugu izlazak birača iznosio 99 posto, to me malo podsjeća na primjer Sjeverne Koreje, a ne Europe", zaključio je Siwiec.

Pritom je izrazio nadu da bi ukrajinski Vrhovni sud mogao odbaciti izborne rezultate nakon uvida u nepravilnosti.

Europska komisija je u utorak reagirala oprezno kazavši da za objavu konačnih izbornih rezultata ima vremena do 6. prosinca.

Glasnogovornica Europske komisije Francoise Le Bail rekla je kako je moguće da EU o ukrajinskim izborima razgovara s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na summitu u Den Haagu u četvrtak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙