FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Članovi nove vlade potpisat će etički kodeks

LJUBLJANA,22. studenoga 2004.(Hina) - Svi članovi nove slovenske vladekoju će sastaviti mandatar Janez Janša morat će uz standardnu ustavnuprisegu potpisati i poseban etički kodeks kojim se obvezuju da će seboriti protiv klijentelizma i korupcije i da će javnosti predstavitipodatke o svojim primanjima, a u slučaju sukoba interesa morat će datiostavku.
LJUBLJANA,22. studenoga 2004.(Hina) - Svi članovi nove slovenske vlade koju će sastaviti mandatar Janez Janša morat će uz standardnu ustavnu prisegu potpisati i poseban etički kodeks kojim se obvezuju da će se boriti protiv klijentelizma i korupcije i da će javnosti predstaviti podatke o svojim primanjima, a u slučaju sukoba interesa morat će dati ostavku.

Član Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) Grega Virant, za kojega se pretpostavlja da će biti ministar novoosnovanog ministarstva za javnu upravu, izjavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare da uvođenjem kodeksa stranka želi povećati povjerenje građana u vladu i državne ustanove.

Kodeks, odnosno izjava koju će ministri potpisati, među ostalim predviđa da moraju izbjegavati situacije u kojima mogu doći u sukob interesa zbog svojih privatnih djelatnosti i poslova te da svoje privatne obveze moraju svesti na razinu koja neće utjecati na kakvoću i učinkovitost njihova rada u državnoj službi.

Budući ministri se obvezuju da će predsjedniku vlade ponuditi ostavku u slučajevima kad se ocijeni da su kršili ustavnu prisegu ili etički kodeks, te ako ne postižu očekivane rezultate u svom radu. U slučaju da predsjednik vlade ili neki od predsjednika stranaka ocijene da je nanijeta šteta ugledu vlade ministar odgovoran za takvo stanje dužan je ponuditi ostavku.

Kodeks javnog ponašanja članovi potpisivali su i ranije članovi Janšine stranke koji su se kandidirali na izborima ili dobili mjesta u stranačkim tijelima. Oni su se uz ostalo obvezivali da neće prelaziti u drugu stranku, odnosno ako to učine, da će svoje mjesto u parlamentu prepustiti drugom članu stranke. Uz to su morali potpisati i izjavu da nisu surađivali s bivšom jugoslavenskom tajnom policijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙