FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

25 stanova za vojne invalide i ratne stradalnike s Turnja

KARLOVAC, 22. studenog 2004. (Hina) - Šesnaest obitelji hrvatskihratnih vojnih invalida (HRVI) i devet obitelji poginulih hrvatskihbranitelja dobili su danas ključeve stanova u novosagrađenoj stambenojzgradi u karlovačkom naselju Turanj, vrijednoj 9,5 milijuna kuna.
KARLOVAC, 22. studenog 2004. (Hina) - Šesnaest obitelji hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) i devet obitelji poginulih hrvatskih branitelja dobili su danas ključeve stanova u novosagrađenoj stambenoj zgradi u karlovačkom naselju Turanj, vrijednoj 9,5 milijuna kuna.

Potpredsjednica Vlade RH, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, koja je na prigodnoj svećanosti otvorila stabmenu zgradu s 25 stanova, podsjetila je da u Hrvatskoj još gotovo 13 tisuća stradalnika Domovinskog rata čeka na stambeno zbrinjavanje, te da je to apsolutni prioritet Ministarstva kojem je ona na čelu.

Župan Karlovačke županije Nedjeljko Strikić i gradonačelnik Grada Karlovca Božo Joha podsjetili su na strahovite razmjere razaranja Turnja u srpskoj agresiji tijekom Domovinskog rata.

Naglasili su kako je to karlovačko naselje gotovo potpuno obnovljeno - obnovljene su kuće, škole i dječji vrtić, a nedostaje još ambulanta.

Stradalnici čiji je invaliditet od 30 do 90 posto, dobili su 16 stanova na otplatu, ali im se od punog kreditnog zaduženja, ovisno o postotku invaliditeta, oprašta dio stambenog kredita. Primjerice, Jurić Zdravko sa suprugom i petoro djece uselit će u stan od 81 četvornog metra, a budući da je on HRVI sa 60-postotnim invaliditetom otplaćivat će (35 godina s oko 700 kuna mjesečno) 40 posto vrijednosti stana. Razliku od 60 posto vrijednosti stana podmirit će država.

Devet obitelji poginulih hrvatskih branitelja neće morati vraćati kredit, a i njima će, kao i ostalim useljenim stradalnicima, stan preći u trajno vlasništvo.

Ministrica Kosor rekla je da slike razaranja i uništavanja koje je pretrpio Turanj i Karlovac, s obnovom blijede, ali da žrtve hrvatskih branitelja, koji su zaslužni za stvaranje slobodne, neovisne i demokratske Hrvatske, nikada neće biti zaboravljene.

"Ova je zgrada znak da vaše žrtve nisu zaboravljene, a tako će biti i u budućnosti", rekla je Kosor obraćajući se budućim stanarima tek otvorene zgrade i predstavnicima stradalničkih udruga.

U Karlovačkoj županiji je stambenim kreditima stambeno zbrinuto 199 obitelji stradalnika, dok ih je 74 stan dobilo bespovratno. Neriješeno je još 690 zahtjeva.

Odgovarajući na novinarska pitanja u povodu jučerašnjeg pogibije od mine 11-godišnjeg dječaka kod Lipika, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je kako će inzistirati u Hrvatskom centru za razminiranje (HCR) da se brže obilježe opasne i sumnjive površine, te da se ubuduće stalno kontroliraju oznake koje su jednom postavljene, ali ih netko iz tko zna kojih razloga skida.

Na novinarski upit jesu li primjerene (višednevne) zatvorske kazne za dvoje studenata iz SiCG, koji su se u subotu na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu fotografirali sa slikom srpskog ratnog zločinca iz II. Svjetskog rata, Draže Mihailovića, ministrica Kosor je rekla da ona kao predstavnica izvršne vlasti nema namjeru komentirati presude sudbene vlasti.

"I ministru vanjskih poslova SiCG (Vuku Draškoviću) moralo bi biti jasno da se odluke sudbene vlasti, temeljene na zakonima i propisima, moraju poštivati, te su obvezne i za provokatore na Trgu bana Jelačića".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙