FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GRABAR-KITAROVIĆ O EKOLOŠKIM PROJEKTIMA U HRVATSKOJ

WASHINGTON,20. studenoga(Hina) - Hrvatska ministrica europskihintegracija Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je u subotu uWashingtonu o inicijativama za provedbu ekoloških projekata uHrvatskoj koji imaju veliko značenje za približavanje zemlje Europskojuniji.
WASHINGTON,20. studenoga(Hina) - Hrvatska ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je u subotu u Washingtonu o inicijativama za provedbu ekoloških projekata u Hrvatskoj koji imaju veliko značenje za približavanje zemlje Europskoj uniji.

Završavajući trodnevni radni službeni posjet SAD-u Grabar-Kitarović se susrela s profesoricom Anamarijom Frankić s kojom je razgovarala o nizu ekoloških projekata koji bi trebali potaknuti zaštitu okoliša i održivi razvoj u Hrvatskoj.

"Zaštita okoliša jedino je poglavlje koje je i Europska komisija istaknula kao jedino područje u kojem će Hrvatska trebati dugoročno prijelazno razdoblje i u koje će morati uložiti značajna i financijska i ekspertska sredstva", rekla je Grabar-Kitarović hrvatskim novinarima nakon razgovora.

U razgovoru je bilo riječi o pripremi obalnog projekta COAST, zaštiti morskih ekosustava, osnivanju hrvatske fundacije za potporu projekata zaštite okoliša i održivog razvoja na lokalnim područjima te o projektu delte Neretve.

COAST projekt, koji je u pripremi, odnosi se na područje Dalmacije, zadarsku, splitsku, šibensku i dubrovačku županiju zajedno s otocima i usmjeren je na održivi razvoj i upravljanje obalom, otocima i morem uz omogućavanje lokalnom stanovništvu da se bavi tradicionalnim aktivnostima i ekološkim turizmom.

Hrvatska bi trebala napraviti strategiju integralnog razvoja tih područja što je važno i za njezino uklapanje u Europsku uniju, rekla je novinarima Frankić, profesorica na Sveučilištu Massachusetts u Bostonu koja radi kao konzultant na projektu COAST i inicijator je ekoloških projekata u Hrvatskoj.

Projekt bi trebao biti dovršen do lipnja 2005., a za njegovu realizaciju tražit će se 10 milijuna dolara od GEF-a, Globalnog ekološkog fonda koji daje darovnice za ekološke projekte za održivi razvoj u zemljama u razvoju. GEF, usmjeren na zaštitu okoliša uz istodobno omogućavanje ekonomskog, socijalnog i kulturnog razvoja ljudi, u realizaciji projekata surađuje sa Svjetskom bankom i Ujedinjenim narodima.

Grabar-Kitarović je rekla kako je važno da se ministarstvo europskih integracija i druga ministarstva uključe u već postojeće ekološke inicijative te da Hrvatska nastoji u SAD-u, UN-u i od globalnih fundacija doći do sredstava kako bi rješavala neka od gorućih pitanja.

Anamarija Frankić rekla je kako je bilo govora i o potrebi da Hrvatska uspostavi mrežu zaštićenih morskih ekosusatava da se pomogne ribarima da na održivi način iskorištavaju riblje i morske resurse te predložila da se osnuje nacionalna hrvatska fondacija koja bi pomogla zaštitu zaštićenih područja i održivi razvoj na lokalnim područjima.

Ona je kazala kako je važno da se potakne provedba projekta upravljanja i zaštite delte Neretve, ekosustava rijeka Neretve i Trebišnjice u okviru suradnje između Hrvatske i BiH.

Ministrica Grabar-Kitarović rekla je kako je vrlo zadovoljna posjetom SAD-u i razgovorima u američkom Kongresu i State Departmentu.

Američki dužnosnici su u razgovorima pružili punu potporu Hrvatskoj za ulazak u EU i potaknuli Hrvatsku da nastavi suradnju s Haškim sudom, navela je ona u četvrtak nakon razgovora.

Grabar-Kitarović je u Washingtonu sudjelovala i na međunarodnoj konferenciji o transatlantskim odnosima SAD-a i Europe koju su organizirali nizozemska vlada i nizozemski institut Nexus. Na konferenciji je bilo govora o suradnji SAD-a i Europe te o važnosti zajedničkih vrijednosti koje ih povezuju poput mira, stabilnosti, ljudskih prava i demokracije.

Ministrica Grabar-Kitarović nakon SAD-a putuje u dvodnevni posjet Kanadi gdje će se 21. studenoga u Torontu susresti s predstavnicima hrvatske iseljeničke zajednice u Kanadi i govoriti im o mogućnostima ulaganja u Hrvatsku, približavanju Hrvatske Europskoj uniji te hrvatskim reformskim procesima.

Ona će 22. studenoga razgovarati i s zamjenikom kanadskog ministra vanjskih poslova Peterom Harderom te imati susrete u kanadskom parlamentu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙