FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pred Zidom boli počast žrtvama Ovčare

ZAGREB, 20. studenog 2004. (Hina) - Pred Zidom boli na zagrebačkojSelskoj cesti čitanjem imena identificiranih žrtava masovne grobnicena Ovčari i paljenjem svijeća članovi Centra za zaštitu ljudskih prava"Apel" i udruge "Nezavisni dragovoljci hrvatski" odali su počastžrtvama ubijenima 20. studenoga 1991. na Ovčari.
ZAGREB, 20. studenog 2004. (Hina) - Pred Zidom boli na zagrebačkoj Selskoj cesti čitanjem imena identificiranih žrtava masovne grobnice na Ovčari i paljenjem svijeća članovi Centra za zaštitu ljudskih prava "Apel" i udruge "Nezavisni dragovoljci hrvatski" odali su počast žrtvama ubijenima 20. studenoga 1991. na Ovčari.

Pročitana su imena 186 od ukupno 200 ekshumiranih iz te masovne grobnice nedaleko od Vukovara.

Predsjednica "Apela" Zdenka Farkaš podsjetila je da su 20. studenoga 1991. pripadnici JNA i srpskih paravojnih formacija počinili strašan ratni zločin nad ranjenicima, medicinskim osobljem i civilima odvedenima iz vukovarske bolnice, a u Haagu, kazala je, "još nije, a možda i neće početi proces" protiv poznatih počinitelja.

"Duboko poštujući žrtvu svih poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja i civila, svih koji se još vode kao zatočeni, nasilno odvedeni i nestali, predlažemo svim budućim predsjednicima Republike Hrvatske i svim budućim članovima Vlade da svoje prisege hrvatskom narodu ubuduće daju na mjestu masovne grobnice na Ovčari ili, ako ne mogu, neka se ne prihvaćaju tog odgovornog posla", stoji, uz ostalo, u apelu tih udruga pročitanom danas ispred Zida boli, podignutog 1993. kao spomen za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙