FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VRED: Najave o poskupljenju struje preuranjene

ZAGREB, 19. studenog 2004. (Hina) - Vijeće za regulaciju energetskihdjelatnosti nije zaprimilo nikakav zahtjev za povećanje cijeneelektrične energije, te svaku najavu o povećanju cijena električneenergije smatra preuranjemom, izjavio je danas predsjednik Vijeća MićoKlepo.
ZAGREB, 19. studenog 2004. (Hina) - Vijeće za regulaciju energetskih djelatnosti nije zaprimilo nikakav zahtjev za povećanje cijene električne energije, te svaku najavu o povećanju cijena električne energije smatra preuranjemom, izjavio je danas predsjednik Vijeća Mićo Klepo.

"Vijeće za regulaciju nije do danas zaprimilo nikakav zahtjev za povećanje cijene električne energije, niti su mu dostavljeni obračunski elementi na temelju kojih se obračunava cijena struje za krajnje kupce, potrošače, a koji bi eventualno opravdali povećanje cijene električne energije, te svaku najavu povećanja cijene smatra preuranjenom", ističe se i u propćenju Vijeća, a u povodu najava povećanja cijene struje.

Iz Vijeća ističu da će, po eventualnom zaprimanju bilo prijedloga promjene Tarifnog sustava, bilo promjene nekog od elemenata sveukupne cijene električne energije i nakon stručne analize i ocjene pojedinih tarifnih elemenata, postupiti u okviru svojih zakonskih ovlasti i pravovremeno se očitovati, uključujući i očitovanje o možebitnom povećanju cijena električne energije.

Tarifne sustave donosi Vlada, a Vijeće za regulaciju nadzire njihovu primjenu.

Vijeće je, podsjeća se, dalo mišljenje na Tarifni sustav za usluge elektroenergetskih djelatnosti koje se obavljaju kao javne usluge, a u međuvremenu je utvrdilo dvije bitne komponente cijene električne energije za krajnje kupce i to iznose naknada za korištenje prijenosne, odnosno distribucijske mreže.

Najave o mogućem poskupljenju struje iduće godine početkom studenog iznijeli su čelnici HEP-a, povezujući to s potrebom gradnje novih izvora.

U tom kontekstu financiranja novih investicija, iz HEP-a su spominjali mogućnost poskupljenja električne energije od 10 posto u idućoj godini, odnosno postupnog povećanja od ukupno 20 posto u nekoliko narednih godina.

Prema podatcima koje je u svom Transitional Reportu 2004 iznijela Europska banka za obnovu i razvoj, Hrvatska pak ima najviše cijene električne energije za kućanstva među 27 razmatranih zemalja u tranziciji.

Prema tim podatcima najviše cijene imaju Hrvatska i Slovačka, 10 američkih centi po kolovatsatu, a slijede Mađarska, sa 9 centi, Češka, 8 centi, itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙