FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BUTIGLIONE NE ŽELI NAPUSTITI EUROPSKU KOMISIJU

RIM, 27. listopada 2004. (Hina) - Talijanski premijer Silvio Berlusconinavodno je od predloženog talijanskog povjerenika buduće Europskekomisije za pravosuđe Rocca Butiglionea zatražio odustajanje od mjestau Europskoj komisiji, ali je to odbijeno, piše u srijedu list"Corriere della Sera".
RIM, 27. listopada 2004. (Hina) - Talijanski premijer Silvio Berlusconi navodno je od predloženog talijanskog povjerenika buduće Europske komisije za pravosuđe Rocca Butiglionea zatražio odustajanje od mjesta u Europskoj komisiji, ali je to odbijeno, piše u srijedu list "Corriere della Sera".

Budući predsjednik Europske komisije Manuel Barroso zamolio je Berlusconija da utječe na Butiglionea, jer je situacija opasna po budućnost cijelog sastava nove europske vlade. Nakon toga, piše dalje talijanski list, Berlusconi je zamolio Beutiglionea da se povuče na što je on navodno odgovorio kako ima čistu savjest te da se neće povući.

U burnoj raspravi u utorak, uoči današnjeg glasovanja o povjerenju, 732 zastupnika Europskog parlamenta bila su podijeljena oko toga treba li ili ne potvrditi Barrosovu ekipu. Zastupnici ljevice i lijevog centra zatražili su da se kontroverznom talijanskom povjereniku povjeri neko drugo područje, tvrdeći da zbog svojih kontroverznih stajališta o homoseksualcima, ženama i samohranim majkama i nije baš najbolji izbor za zaštitu ljudskih prava.

Kako se ocjenjuje, u igri nije samo sudbina Europske komisije, već i ugled talijanske vlade desnog centra, koja je kandidirala Butiglionea za povjerenika. Barroso je telefonski razgovarao s Berlusconijem pozvavši Italiju da pozitivno djeluje za budućnost Europske komisije. Berlusconi navodno nije izravno zatražio odstup, već "časnu gestu" Butiglionea.

Već se spominju i moguće imena koja bi trebala zamijeniti Butiglionea. To su bivši ministar gospodarstva Giulio Temonti, bivša povjerenica Emma Bonino i ministar vanjskih poslova Franco Frattini. Prvo, međutim, treba doći do odstupa Butiglionea.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙