FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA

VUKOVAR, 18. studenog 2004. (Hina) - U spomen na brojne hrvatskebranitelje i civile poginule u srpskoj agresiji na Vukovar 1991.godine, vijence podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtavaiz Domovinskog rata u četvrtak su položila i svijeće zapalila brojnadržavna i druga izaslanstva.
VUKOVAR, 18. studenog 2004. (Hina) - U spomen na brojne hrvatske branitelje i civile poginule u srpskoj agresiji na Vukovar 1991. godine, vijence podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u četvrtak su položila i svijeće zapalila brojna državna i druga izaslanstva.

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeće počast poginulima u obrani Vukovara odao je predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Budući da je u Vukovaru platio visoku cijenu, agresor se više nije usudio ići dalje, iako je plan bio nastaviti put prema Zagrebu, rekao je Mesić i dodao kako su hrvatske žrtve u Domovinskom ratu velike i ugrađene u stvaranje neovisne i suverene Hrvatske.

Ponavivši ocjenu da treba individualizirati krivnju za ratne zločine, Mesić je rekao da "i današnja Srbija mora pomoći da svi oni koji su počinili zločine i odgovaraju za njih".

"Za Ovčaru se sudi, ali sumnjam da je u tim zločinima sudjelovalo samo šesnaest ili osamnaest ljudi", rekao je Mesić. Za mene to još nije pravi posao koji se mora napraviti", ocjenio je.

U ime Hrvatskog sabora počast poginulima odalo je izaslanstvo predvođeno potpredsjednikom Sabora Darkom Milinovićem, a u ime Vlade izaslanstvo na čelu s potpredsjednicom Vlade i ministricom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadrankom Kosor.

Počast poginulima u obrani Vukovara odala su i izaslanstva Ministarstva obrane i Glavnog stožera OS RH, Ministarstva unutarnjih poslova, 204. vukovarske brigade, koja je branila grad, Vukovarsko-srijemske županije, grada Vukovara, Dubrovnika - grada prijatelja Vukovara, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara i Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj.

Misu zadušnicu za poginule i nestale u Domovinskom ratu predvodio je biskup dubrovački msgr. Želimir Puljić u zajedništvu s biskupom đakovačkim i srijemskim Marinom Srakićem i velikim brojem svećenika.

Program obilježavanja Dana sjećanja pod geslom "Zazvonite zvona sa svih zvonika" započeo je komemorativnim okupljanjem u dvorištu vukovarske Opće bolnice, iz koje je 261 ranjenik odveden na stratište na Ovčari. Tijekom 1995. na Ovčari je ekshumirano 200 žrtava.

Sudionici obilježavanja vukovarske tragedije zatim su se u hodnji u koloni sjećanja gradskim ulicama, koju su predvodili pripadnici 204. vukovarske brigade, uputili prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata gdje je, prema procjenama policije, u nazočnosti oko 10.000 građana, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća državnih i drugih izaslanstva odana počast poginulima u obrani Vukovara.

Procjenjuje se kako je u srpskoj agresiji na Vukovar poginulo najmanje 1500 hrvatskih branitelja i civila. Nekoliko je tisuća osoba ranjeno, a u progonstvo je, prema podatcima koji se nalaze u knjigama o Vukovaru u Domovinskom ratu, protjerano oko 22.000 nesrba.

Bitka za Vukovar započela je krajem kolovoza 1991. Nakon gotovo tromjesečnog otpora, obrana grada slomljena je 18. studenoga kada pripadnici bivše "JNA" i paravojnih srpskih postrojba ulaze u Vukovar i idućih nekoliko dana zauzimaju gradske četvrti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙