FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: VEČERNJE NOVOSTI: HRVATSKO PRAVOSUĐE NASTAVLJA ZASTRAŠIVATI SRBE

BEOGRAD,18. studenoga(Hina) - Samo tri dana nakon prvog posjetahrvatskog premijera Beogradu, hrvatsko pravosuđe nastavlja s politikomzbunjivanja i zastrašivanja Srba koji se iz izbjeglištva u Srbiji želevratiti u Hrvatsku, pišu u četvrtak beogradske "Večernje novosti"temeljeći takvu ocjenu na činjenici da je hrvatsko Državnoodvjetništvo u srijedu osporilo autentičnost spiska koji je naInternetu objavila nevladina organizacija "Veritas" s na kojemu suimena 1993 građana srpske nacionalnosti koji su u Hrvatskoj navodnopod istragom, optužbom ili su već osuđeni.
BEOGRAD,18. studenoga(Hina) - Samo tri dana nakon prvog posjeta hrvatskog premijera Beogradu, hrvatsko pravosuđe nastavlja s politikom zbunjivanja i zastrašivanja Srba koji se iz izbjeglištva u Srbiji žele vratiti u Hrvatsku, pišu u četvrtak beogradske "Večernje novosti" temeljeći takvu ocjenu na činjenici da je hrvatsko Državno odvjetništvo u srijedu osporilo autentičnost spiska koji je na Internetu objavila nevladina organizacija "Veritas" s na kojemu su imena 1993 građana srpske nacionalnosti koji su u Hrvatskoj navodno pod istragom, optužbom ili su već osuđeni.

"Iz izjave zamjenika glavnog državnog odvjetnika Hrvatske Dragana Novosela proizlazi, međutim, da je u 'Veritasovom' spisku sve točno, osim što su još dodani nazivi županijskih sudova pred kojima se vode procesi protiv imenovanih Srba", pišu "Večernje novosti".

"Interes Srba sa spiska je upravo to da saznaju da li su u Hrvatskoj procesuirani za djela ratnog zločina, kako bi mogli donijeti odluku o povratku", izjavio je tom listu direktor "Veritasa" Savo Štrbac, te dodao da iz podataka Državnog odvjetništva Hrvatske proizlazi da je dosad u Hrvatskoj zbog kaznenog djela ratnih zločina procesuirano oko četiri tisuće građana, od čega su više od 90 posto građani srpske nacionalnosti.

Obustavljen je postupak protiv 1200 Srba, ali spisak nije nigdje objavljen već se može provjeriti uz angažiranje odvjetnika "što za ionako siromašne izbjeglice stvara dodatni problem", konstatira list. "Da bi zabuna bila veća, potrudila se hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, upućujući one koje sumnjaju da su na spisku da se obrate OESS-u ili UNHCR-u", zaključuju "Večernje novosti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙