FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U PEKINGU SVJETSKI KONGRES O NUŽNICIMA

PEKING, 18. studenog 2004. (Hina/AFP) - Kineska prijestolnica, domaćinSvjetskog kongresa o nužnicima, raspolaže prostorijama za"olakšavanje" koje sjajno održavaju razvoj kineskog društva: odkolektivnog prema individualnom, od rudimentarnog do najluksuznijeg.
PEKING, 18. studenog 2004. (Hina/AFP) - Kineska prijestolnica, domaćin Svjetskog kongresa o nužnicima, raspolaže prostorijama za "olakšavanje" koje sjajno održavaju razvoj kineskog društva: od kolektivnog prema individualnom, od rudimentarnog do najluksuznijeg.

"Javni nužnici bolji su nego nekada, no još uvijek neugodno zaudaraju, posebice ljeti", ističe umirovljenik Zhang Chuanli, od djetinjstva stanovnik tradicionalne kuće sjevernog dijela Pekinga, bez WC-a i kupaone.

Prije nekoliko godina, nužnike su vlasti počele oblagati keramikom i sada ih čiste dvaput dnevno, dodaje Zhang te pokazuje takve prostorije stotinjak metara od njegove kuće. Riječ je o nužnicima bez vodokotlića, ispod kojih prolazi velik jarak u kojemu se taloži izmet.

On upozorava da noću stanovnici obavljaju nuždu u kanalizacijske ispuste na pločniku i da bi ih trebalo češće čistiti.

Stariji stanovnici Pekinga drže da su javni zahodi napredak, unatoč smradu što se iz njih širi, a neki se sjećaju da se prije 30 godina nužda obavljala u rupe izdubljene u zemlji usred četverokutnih dvorišta.

Pitanje higijene u središtu je rasprava na Svjetskom summitu o nužnicima, četvrtom takvoga tipa, koji se ove godine prvi put organizira u Kini, zemlji snažna industrijskog razvoja i preobrazbe u kojoj su neke pokrajine još uvijek zaostale te je i stanje s nužnicima daleko gore nego li u Pekingu.

Jack Sim, utemeljitelj Svetske organizacije WC-a sa sjedištem u Singapuru, koja je i organizatorica ovog svjetskog skupa, podsjeća da nepostojanje čistih WC-a u ruralnim područjima zemalja u razvoju donosi bolesti, poglavito kod djece.

Danas nužnici u turističkim pekinškim četvrtima imaju tekuću vodu i vrlo su čisti, a vlastiti WC ima i većina Pekinžana.

Međutim, još je oko 40 posto javnih zahoda neodgovarajuće i moraju nestati do Olimpijskih igara 2008., objavljeno je u Pekingu ovoga ljeta.

Stoga su gradske vlasti najavile da će s po 100 milijuna juana (72 milijuna kuna) godišnje u iduće četiri godine obnavljati 2.800 javnih zahoda.

Više od 700 javnih zahoda sagrađeno je ili obnovljeno od 2001., što je stajalo 200 milijuna juana. To pokazuje da s dobrom političkom voljom svaki grad može od osrednjeg postati odličan, zaključuje Jack Sim.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙