FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VLADA SUTRA O IZMJENAMA ZAKONA O PUTNIM ISPRAVAMA

ZAGREB, 17. studenog 2004. (Hina) - Hrvatska Vlada će sutra, izmjenamaZakona o putnim ispravama hrvatskih državljana, predložiti ukidanjeinstituta izlaznih viza za hrvatske državljane.
ZAGREB, 17. studenog 2004. (Hina) - Hrvatska Vlada će sutra, izmjenama Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana, predložiti ukidanje instituta izlaznih viza za hrvatske državljane.

Institut izlazne vize, odnosno odobrenja građanima za putovanje u inozemstvo je nepotreban, jer već su zakonom utvrđeni slučajevi u kojima se na zahtjev nadležnog tijela može odbiti zahtjev za izdavanje putne isprave, il se oduzeti već izdana putna isprava, objašnjenje je predloženog zakona.

Uz to, zakonodavstvo demokratskih država ne poznaje institut izlaznih viza, a takve su odredbe u postupku tranzicije ukinule i druge države, a i Hrvatska je već Zakonom o strancima ukinula izlazne vize za strance.

Važeći Zakon o putnim ispravama već predviđa slučajeve u kojima se može uskratiti putna isprava. Tako će se i nadalje putovnica moći uskratiti na zahtjev nadležnog suda kada se opravdano sumnja da je riječ o izbjegavanju nazočnosti u kaznenom postupku, odsluženje zatvorske kazne duže od tri mjeseca, obveznog liječenja, ili o izbjegavanju izvršenja dospjele imovinsko-pravne obveze, bilo da je riječ o alimentaciji, poreznoj obvezi, ili kojoj drugoj. Razlozi za odbijanje izdavanja putne isprave su i npr. zlouporaba opojnih droga, razlozi nacionalne sigurnosti ili zaštite javnog poretka.

Izmjenama se predviđa da se ubuduće putovnica ne bi mogla odbiti zbog sumnje u izbjegavanje vojne obveze, odnosno službe u Oružanim snagama. Do sada je postojala mogućnost da se na zahtjev nadležnog vojnog suda zbog toga uskrati putovnica.

Vlada bi na sutrašnjoj sjednici trebala dati suglasnost Hrvatskim autocestama na odobravanje popusta od deset posto na cestarinu kada je riječ o mjesečnoj i godišnjoj pretplati cestarine za kombije, autobuse i kamione.

Saboru će pak na konačno donošenje uputiti i prijedloge nekoliko novih energetskih zakona - o energiji, o tržištu električne energije, te o regulaciji energetskih djelatnosti, koji su dio paketa usklađivanja s europskim zakonodavstvom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙