FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Porast cijena u listopadu 0,4 posto, inflacija na godišnjoj razini 2 posto

ZAGREB, 16. studenog 2004. (Hina) - Cijene dobara i usluga koje sekoriste za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, ulistopadu su u odnosu na rujan porasle za 0,4 posto, a inflacija nagodišnjoj razini, u listopadu ove u odnosu na isti mjesec prošlegodine, iznosila je 2 posto, podatci su Državnog zavoda za statistiku.
ZAGREB, 16. studenog 2004. (Hina) - Cijene dobara i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u listopadu su u odnosu na rujan porasle za 0,4 posto, a inflacija na godišnjoj razini, u listopadu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, iznosila je 2 posto, podatci su Državnog zavoda za statistiku.

Nakon rujanske stope inflacije od 1,6 posto, tako je inflacija ponovno na godišnjoj razini dosegnula stopu od 2 posto kao i u kolovozu.

Potrošačke su cijene u listopadu u odnosu na prosinac prošle godine više za 1,5 posto.

Na rast indeksa potrošačkih cijena u listopadu u odnosu na rujan najviše je utjecao rast cijena odjeće i obuće, te rast cijena prometa, dok su na smanjenje rasta utjecale niže cijene rekreacije i kulture, te prehrane i bezalkoholnih pića.

Prema statističkim podatcima, u listopadu su u odnosu na rujan najviše, za 3,6 posto porasle cijene odjeće i obuće.

Cijene prometa porasle su u listopadu u odnosu na rujan za 1,9 posto, a te su cijene na godišnjoj razini porasle za 4,7 posto. Na taj je rast pak utjecao rast cijena goriva i maziva za osobna vozila za 3,7 posto na mjesečnoj razini, dok su na godišnjoj razini, u listopadu ove u odnosu na listopad prošle godine, te cijene porasle za 18,3 posto.

Porast potrošačkih cijena u listopadu se u odnosu na rujan bilježi i kod cijena stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva za 0,4 posto, za 0,3 posto porasle su cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja, te ostalih dobara i usluga, dok su cijene zdravstva porasle za 0,2 posto.

Istodobno su pak cijene rekreacije i kulture u prosjeku niže za 1,6 posto, cijene komunikacija i ugostiteljskih usluga za 0,3 posto, dok su cijene prehrane i bezalkoholnih pića u listopadu bile za 0,2 posto niže nego u rujnu.

Cijene pak alkoholnih pića i duhana, te obrazovanja u listopadu su u prosjeku ostale na razini rujanskih cijena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙