FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba Vilima Svečnjaka u galeriji "Ulrich"

ZAGREB, 11. studenog 2004. (Hina) - Memorijalna izložba jednog odnajpoznatijih hrvatskih modernih slikara Vilima Svečnjaka večeras jeotvorena u zagrebačkoj galeriji "Ulrich", gdje je izloženo 39 djelanastalih od 30-ih do 80-ih godina 20. stoljeća.
ZAGREB, 11. studenog 2004. (Hina) - Memorijalna izložba jednog od najpoznatijih hrvatskih modernih slikara Vilima Svečnjaka večeras je otvorena u zagrebačkoj galeriji "Ulrich", gdje je izloženo 39 djela nastalih od 30-ih do 80-ih godina 20. stoljeća.

Riječ je o slikama iz donacija i privatnih zbirki, izrađenima u tehnikama ulje na platnu, temperi, linorezu i tušu u boji.

O izložbi i autoru, koji je u dugogodišnjoj karijeri ostvario više od 30 samostalnih i preko 400 zajedničkih nastupa, govorili su voditeljica galerije Jasna Gubez, likovni kritičar Milan Bešlić te pisac i umjetnikov prijatelj Ivo Štivičić.

Autorica izložbe i predgovora Zrnka Novak Svečnjaka je opisala kao čovjeka neizmjerne intelektualne i životne znatiželje te umjetnika koji je "živio, stvarao i slikao brzo", sve do poodmakle životne dobi.

Posebno je istaknula Svečnjakov utjecaj u umjetničkoj grupaciji "Zemlja" na samom početku njegove karijere i "opsjednutost" Krležinim "Baladama Petrice Kerempuha", koje je krajem 1930-ih oslikao značajnim ciklusom tuševa u boji.

Vilim Svečnjak rođen je 1906. u Zagrebu, gdje je i preminuo 1993.

Likovnu akademiju upisuje 1927., a već 1934. s grupom "Zemlja" izlaže u Zagrebu i Sofiji. Samostalnu izložbu u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu prvi puta priređuje 1939., u vrijeme Drugog svjetskog rata sklanja se u Italiju, a 1949. osniva Galeriju likovnih umjetnosti u Rijeci.

Imao je niz izložbi u domovini i inozemstvu, a 1978. godine nagrađen je priznanjem "Vladimir Nazor" za životno djelo. Tri godine prije smrti Zagrebu je poklonio dosad najveću autorsku donaciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙