FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra 30. Zagrebački salon fotografija

ZAGREB, 8. studenog 2004. (Hina) - Međunarodna izložba fotografija "30.Zagreb salon" bit će otvorena sutra navečer u Muzeju za umjetnost iobrt u Zagrebu, rečeno je danas na konferenciji za tisak.
ZAGREB, 8. studenog 2004. (Hina) - Međunarodna izložba fotografija "30. Zagreb salon" bit će otvorena sutra navečer u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, rečeno je danas na konferenciji za tisak.

Za tu izložbu žiri je izabrao 486 fotografija 322 autora, a na natječaj je 669 autora iz 59 zemalja poslalo 2497 radova.

U Muzeju za umjetnost i obrt bit će izložena polovica fotografija, a druga polovica u galerijama u Varaždinu, Šibeniku, Osijeku, Bjelovaru i Kukljici na Ugljanu.

U jednakoj konkurenciji sudjeluju svi odabrani radovi, koji su presjek stanja fotografije danas, rekla je članica žirija Dubravka Jakelić-Osrečki.

"Ne smijemo biti prestrogi. To su amaterske fotografije u koje redovito zalutaju i profesionalni fotografi. Iz nekih prošlih izložaba izrasla su neka poznata svjetska imena", rekao je predsjednik žirija Ivan Posavec.

Zagrebački salon fotografija jedna je od najstarijih međunarodnih izložaba fotografija u svijetu, a prvi je održan 1910.

Najavljena je i izložba fotografija Marije Braut "Lica", koja će biti otvorena od 16. studenoga do 5. prosinca. Ta izložba u 99 lica Zagrepčana svjedoči o proteklih 35 godina grada Zagreba, a Marija Braut potvrđuje pripadnost krugu fotografa historiografa čija djela prelaze granice vlastita medija i nose sve oznake kulturoloških projekata, rekla je Dubravka Jakelić-Osrečki.

Izložba fotografija "Lica" otvara se na dan kad je hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. 1242. Zlatnom bulom zagrebački Gradec uzdignuo do slobodnoga kraljevskog grada.

Marija Braut (1929., Celje), učenica i suradnica majstora fotografije Toše Dabca, održala je više od sto samostalnih te sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Godine 1972. nagrađena je Nagradom grada Zagreba. Živi i radi u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙