FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: BEARA SE NE OSJEĆA KRIVIM ZA GENOCID U SREBRENICI

DEN HAAG/ZAGREB,11. studenoga(Hina) - Bivši načelnik za sigurnostvojske bosanskih Srba, pukovnik Ljubiša Beara, u četvrtak se predHaškim sudom (ICTY) izjasnio da se ne osjeća krivim za genocid nadviše od 7.800 Bošnjaka iz Srebrenice počinjen u srpnju 1995.
DEN HAAG/ZAGREB,11. studenoga(Hina) - Bivši načelnik za sigurnost vojske bosanskih Srba, pukovnik Ljubiša Beara, u četvrtak se pred Haškim sudom (ICTY) izjasnio da se ne osjeća krivim za genocid nad više od 7.800 Bošnjaka iz Srebrenice počinjen u srpnju 1995.

"Nisam kriv", rekao je Beara (65) nakon čitanja svake od šest točaka optužnice koja ga, osim za genocid i suučesništvo u genocidu, tereti za istrebljenje, ubojstva, progon i deportacije bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice.

Tereti ga se da je, kao načelnik za sigurnost Glavnog stožera Vojske Republike Srpske, bio među ključnim organizatorima likvidacija više od 7.800 Bošnjaka koje su snage VRS izvršile nakon zauzimanja Srebrenice od 12. do 19. srpnja 1995.

"Kao načelnik za sigurnost zadužen za postupak sa zarobljenicima, Beara je bio odgovoran za sve te muslimanske zarobljenike i pomagao je u provedbi i kontroli likvidacija", navodi se u optužnici.

U iskazima pred ICTY-em Bearu su kao jednog od ključnih sudionika srebreničkog genocida označili optuženici-pokajnici, oficir VRS Momir Nikolić i čelnik SDS-a u Bratuncu Miroslav Deronjić.

Srbijanske vlasti izručile su ga Den Haagu 10. listopada, tvrdeći da se dobrovoljno predao dok Tužiteljstvo inzistira na verziji prema kojoj je uhićen nakon što je Carla del Ponte javila srbijanskom premijeru Vojislavu Koštunici gdje se Beara nalazi.

Beara je jedini optuženik kojeg je ove godine Den Haagu izručila vlada premijera Koštunice, zbog čega je SCG izložena stalnim kritikama suda i međunarodnim pritiscima.

Na prvom pojavljivanju pred sudom 12. listopada Beara je pozvao optužene sunarodnjake da se predaju Den Haagu, kao prvi optuženik koji je takvo što učinio. Tada je iskoristio mogućnost da se o krivnji izjasni kroz 30 dana.

Na drugom pojavljivanju, u utorak 9. studenoga, obrana je tražila dvodnevnu odgodu zbog nedolaska glavnog branitelja Johna Ostojića, američkog odvjetnika srpskog podrijetla.

Tužitelj Peter McCloskey na tom je ročištu najavio podnošenje izmijenjene optužnice protiv Beare kroz dva tjedna.

Pred ICTY-em je za genocid u Srebrenici do sada pravomoćno osuđen bivši zapovjednik Drinskog korpusa VRS, general Radislav Krstić, na 35 godina zatvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙