FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

skv: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 10. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do4,30 sati.
ZAGREB, 10. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

SAMOBOR - Predsjednik HDZ-a i Vlade Ivo Sanader pozvao je sinoć na mobilizaciju u stranci i potporu HDZ-ovoj predsjedničkoj kandidatkinji Jadranki Kosor. Također je najavio da će "HDZ-ovi članovi Vlade s njime na čelu podržati njezinu kandidaturu". Sanader je to rekao reagirajući na nedavnu izjavu predsjednika države Stjepana Mesića koji je najavio da će mijenjati izbornu strategiju budući će članovi HDZ-ove Vlade i premijer podržati kandidaturu Jadranke Kosor. "A što je mislio koga ćemo podržati" upitao je Sanader na saboru HDZ-a za 7. izbornu jedinicu održanom večeras u Samoboru. Najavio je da će izbori biti raspisani najmanje 30 dana prije održavanja u skladu s ustavnim rokovima. Po njegovom sudu kampanja će trajati oko tri tjedna.

ZAGREB - ZGRAF 9 - Međunarodna izložba grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti otvorena je sinoć u Paviljonu 19 Zagrebačkog velesajma. Osvrćući se na 35-godišnje održavanje te manifestacije od utemeljenja 1975., direktorica ZGRAF-a 9 Nevena Tudor Perković kazala je kako je tijekom godina ZGRAF u skladu s tematskim pristupima pokazivao kvalificiran izbor hrvatske produkcije. To ga čini jednom od nužnih karika u sustavnom predstavljanju domaćeg dizajna, među manifestacijama kakve su recentni godišnji pregledi Hrvatskog društva dizajnera ili trogodišnji Zagrebački saloni. I ZGRAF 9 zadržava početni konceptualni okvir i, uz pregled stanja hrvatske produkcije, sadrži posebnost u nastojanju da održi živ dijalog sa svijetom te da se, zahvaljujući neposrednom uvidu u suvremenu međunarodnu grafičku kreativnost, domaći dizajn dodatno valorizira i postavi u neposredan odnos sa svjetskim trendovima, istaknula je Tudor.

ZAGREB - Trideseti "Zagreb salon", međunarodna izložba fotografija koja je okupila preko 320 autora iz gotovo 60 zemalja, otvorena je sinoć u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Od oko 2500 pristiglih radova odabrano je nešto manje od pet stotina fotografija različitih stilskih određenja koje pokazuju visoku razinu kulturnog stvaralaštva, kazala je članica žirija Dubravka Jakelić-Osrečki. Izložba daje presjek stanja fotografije u svijetu i kontekstuira hrvatsku fotografiju u njemu, istaknula je kao najveću značajku večerašnje priredbe. Posebne nagrade organizatora i pokrovitelja - Trofej Grada Zagreba dobio je Goran Mehkek iz Hrvatske za fotografiju "Kamenita vrata", a Grand prix Asis Sanyal iz Indije za fotografiju pod nazivom "Captive".

ZAGREB - Monografija "Milan Steiner" autora Borisa Varge u izdanju nakladničke kuće "Aura Sisak" predstavljena je sinoć u zagrebačkoj Židovskoj općini. Recenzent Akademik Tonko Maroević istaknuo je da je u monografiji kao nikada do sada predstavljen Steinerov opus koji je jedan od najljepših i najzanimljivijih opusa hrvatskoga slikarstva s početka prošloga stoljeća. Jer, rekao je Maroević, opus Milana Steinera preminuloga u dobi od samo 26 godina nije samo "završen već je i savršen". Steinerov meteorski prolaz kroz hrvatsku likovnu sredinu i vlastite mogućnosti ostavio je doista svjetao trag u hrvatskomu slikarstvu, dodao je Maroević pohvalivši odlučnost i spremnost autora da taj opus dostojno predstavi hrvatskoj kulturnoj javnosti.

ZAGREB - Okrugli stol "Hrvatska književnost u svijetu" održan sinoć u gornjogradskim prostorijama Hrvatskoga društva pisaca bio je i završni događaj prvoga međunarodnog festivala književnosti "Književnost uživo/Literature Live" na kojemu je sudjelovalo više od 30 stranih pisaca. Organizatori - Hrvatski PEN centar i Hrvatsko društvo pisaca (HDP) ističu kako su bili ponukani željom da hrvatskoj sredini predstave strane autore na koncepcijski nov način - izravnim razgovorima s njima koji bi dali jasniji uvid u kulturološku situaciju u kojoj nastaju njihovi opusi. Idejna začetnica Festivala - predsjednica Hrvatskoga PEN centra Sibila Petlevski rekla je kako vjeruje da je kontakt sa stranim piscima uspostavljen. Ipak, nada se da će se budućim susretima odazvati više hrvatskih pisaca koji baš nisu u velikomu broju sudjelovali na prvome Festivalu.

SPLIT - U Pinakoteci samostana Gospe od zdravlja u Splitu predstavljena je sinoć knjiga Pavla Primorca "Dim sotonin", u sklopu 12. Dana ogranka Matice hrvatske Split. Mladi katolički svećenik i publicist Pavle Primorac svojom knjigom želi "raskrinkati lica zla", pronalazeći ga u gospodarstvu, politici te čak u crkvenim krugovima. Knjiga je podijeljena na osam poglavlja, od kojih sedam sadrži do sada neobjavljene eseje, a u jednom su odabrani autorovi članci i polemike objavljeni u tisku. Autorova misao vodilja bile su riječi pape Pavla VI. koji je rekao: "Čini se da je zagušljivi dim Sotone prodro u Narod Božji... Dim Sotonin je kroz neku pukotinu ušao u Katoličku crkvu". Primorac se tako u svojoj knjizi obrušava na egoizam, hedonizam, relativitet grijeha, kult bluda, homoseksualnost, feminizam...

ZAGREB - Splitski nakladnik Verbum predstavio je sinoć u Matici hrvatskoj u Zagrebu hrvatski prijevod knjige talijanskoga pisca Luigija Giussanija "Izazov kršćanstva - Podrijetlo kršćanske pretenzije". O knjizi su govorili profesor sa sveučilišta u Friburgu dominikanac Anto Gverić, kazališni redatelj Rene Medvešek i profesor s Katoličkog sveučilišta u Milanu don Luigi Negri. Gverić je rekao kako su iz čovjekova nastojanja da se stupi u odnos s misterijem nastale različite religije. "U kršćanstvu osoba više ne traži misterij nego se misterij utjelovljuje u ljudsku povijest", dodao je. Giussani u svojoj knjizi odabire slike i mjesta kršćanskoga svjedočenja, napomenuo je Medvešek i dodao kako na kraju postoji samo Kristov put.

ZAGREB - Zagrebački nakladnik Profil predstavio je sinoć hrvatski prijevod knjige Noama Chomskog "Kobno trojstvo - Sjedinjene Države, Izrael i Palestinci". O knjizi su govorili povjesničar Ivo Banac i urednik knjige Pavle Kalinić. Banac je rekao kako Chomsky kritizira samu ideju suverene države izraelskoga naroda te da napada koncept etničke države. "Autor je upozorio i na uzdizanje religioznoga šovinizma u Izraelu", poručio je Banac ocijenivši kako je taj koncept usporediv s podjelom Bosne i Hercegovine tijekom devedesetih godina. "Na to posebno podsjeća podizanje sramnoga zida prema Palestincima", dodao je Banac. Kalinić je upozorio kako Izrael sračunato podiže zid radi oduzimanja zemlje Palestincima.

RIJEKA - Koncertom gudačkog kvarteta "Sebastian" iz Zagreba sinoć je u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja u Rijeci otvorena tradicionalna glazbena manifestacija "Zajčevi dani". Gudački kvartet "Sebastian" izveo je djela Ivana Mane Jarnovića, Ivana Zajca i Friedricha Schuberta. U sklopu ovogodišnjih "Zajčevih dana", koji će trajati do 15. prosinca, bit će izvedeno devet koncerata, te će se održati simpoziji o skladateljima Borisu Papandopulu, Nedjeljku Karabaiću i Vladimiru Fajdetiću. Bit će pokrenuto i znanstveno istraživanje o djelu Ivana Zajca u njegovim zrelim godinama za vrijeme boravka u Zagrebu, a rezultati će biti predočeni na 3. međunarodnom muzikološkom simpoziju koji će se održati sljedeće godine u sklopu "Zajčevih dana".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙