FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJAVA DOGAĐAJA - SVIJET - ZA UTORAK, 9. STUDENOGA

ZAGREB, 8. studenoga 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zautorak, 9. studenoga.
ZAGREB, 8. studenoga 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za utorak, 9. studenoga.

BEČ - Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul sudjelovat će u Beču na konferenciji Organizacije za industrijski razvoj Ujedinjenih naroda (UNIDO) i susresti se s visokim dužnosnicima UN-a u Beču. Ministar Žužul će u bečkom sjedištu Ujedinjenih naroda biti nazočan predstavljanju novog projekta za Hrvatsku o razvoju korporativne društvene odgovornosti koji će financirati UNIDO. Taj projekt počet će se provoditi u Hrvatskoj u trajanju od 15 mjeseci, a nakon toga bi se trebao proširiti na cijelu regiju. Ministar Žužul u utorak će u Beču govoriti na konferenciji UNIDO-a, a nakon toga predviđeni su bilateralni susreti s glavnim direktorom UNIDO-a Carlosom Magarinosom, te s glavnim direktorom bečkog sjedišta Ujedinjenih naroda Antoniom Mariom Costom.

LJUBLJANA - Slovenski parlament sastat će se na izvanrednoj sjednici posvećenoj izboru mandatara za sastav nove vlade. Za to je mjesto predsjednik države Janez Drnovšek predložio Janeza Janšu, predsjednika Slovenske demokratske stranke (SDS) koja je na parlamentarnim izborima 3. listopada osvojila 29 zastupničkih mjesta u novom parlamentu, a time i relativnu većinu koja joj omogućuje sastavljanje nove vlade.

LJUBLJANA - Predsjednik parlamenta France Cukjati, član SDS-a Janeza Janše, sazvao je izvanredno parlamentarno zasjedanje za 12 sati. Mandatar Janša traži da se na sjednici raspravlja i o prijedlogu noveliranog zakonu o vladi kako bi se novoj vladi omogućila efikasniji i koherentniji rad, a prijedlog uključuje i reorganizaciju nekih ministarstava. Rezerve na te promjene iznijele su u petak dvije stranke koje djeluju u vladi dosadašnjeg premijera Antona Ropa. Da bi parlament potvrdio Janšu kao mandatara potrebna je natpolovična većina od najmanje 46 zastupničkih glasova.

DEN HAAG - Nastavak suđenja pred Haškim sudom (ICTY) bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, optuženom u 66 točaka za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge ratne zločine koje su srpske snage pod njegovim vodstvom počinile tijekom ratova u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu od 1991. do 1999. godine. Žalbeno vijeće Miloševiću je 1. studenoga vratilo pravo da se brani sam, kako bi proces izašao iz blokade u koju je doveden bojkotom svjedoka obrane zbog nametanja branitelja optuženom 2. rujna. Branitelji su zadržani u rezervnoj ulozi, kako bi preuzimanjem obrane dok je Milošević bolestan osigurali odvijanje suđenja. Nastavak suđenja započet će raspravom o zahtjevu branitelja Stevena Kaya i Gillian Higgins da ih se razriješi dužnosti, a u srijedu i četvrtak Milošević će ispitati prve svjedoke.

DEN HAAG - Bosanski Srbin Ljubiša Beara (65), bivši načelnik za sigurnost Glavnog stožera Vojske RS, bit će po drugi puta izveden pred suce Haškog suda (ICTY) kako bi se izjasnio o krivnji prema optužbama za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja. Tereti ga se kao jednog od ključnih organizatora likvidacija više od 7.800 Bošnjaka koje su snage VRS izvršile nakon zauzimanja Srebrenice u srpnju 1995. Srbijanske vlasti izručile su ga Haagu 10. listopada, tvrdeći da se sam predao dok je Tužiteljstvo inzistiralo da je uhićen. Na prvom pojavljivanju pred sudom pozvao je optužene sunarodnjake da se predaju Haagu i iskoristio mogućnost da se o krivnji prema točkama optužnice izjasni u roku od 30 dana.

BERLIN - Njemačka obilježava 15. godišnjicu pada Berlinskoga zida koji je 28 godina bio simbol podjele jedne od najvažnijih europskih prijestolnica. Gradnja Berlinskoga zida počela je 13. kolovoza 1961. Bio je dugačak 155 km: od armiranoga betona visokoga 3,6 metara, bilo je 106 km zida, ostatak je bio od željeza. Za nadzor se u 302 stražarnica i 20 bunkera brinulo sedam regimenta s 100 do 1200 vojnika. U 28 godina postojanja pri pokušaju bijega na zidu je poginulo najmanje 250 ljudi. Procjenjuje se da je na sudovima Istočne Njemačke zbog pokušaja bijega odgovaralo oko 75 tisuća ljudi, a kazna je bila do dvije godine zatvora. Preko zida ili kroz rovove ispod njega uspjelo je pobjeći oko pet tisuća ljudi.

SARAJEVO - Predsjedništvo Bosne i Hercegovine raspravljat će u utorak o ostavci koju je ponudio predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić. Aktualni premijer ostavku je ponudio krajem prošlog tjedna nakon što je Zastupnički dom Parlamenta BiH odlučio izmijeniti prijedlog zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) i umjesto jedne nametnuti dvije porezne stope. Prema Terzićevim riječima, takav bi zakon bio neprovediv i samo bi potaknuo porezne prijevare. Prema izjavama što su ih proteklog vikenda dali istaknuti predstavnici vodećih stranaka u BiH, mala je vjerojatnost kako će doista doći do smjene vlade te zemlje.

KAIRO - U posjet Egiptu dolazi irački ministar vanjskih poslova Hošjar Zebari.

PARIZ - Očekuje se da se palestinski premijer Ahmed Korei, ministar vanjskih poslova Nabil Shaath, Arafatov zamjenik na čelu Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Mahmud Abbas i predsjednik parlamenta Rawhi Fattuh, koji su u posjetu Parizu gdje se liječi palestinski predsjednik Jaser Arafat, sastanu s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom i s ministrom vanjskih poslova Michelom Barnierom.

SKOPLJE - Visoki predstavnik Europske unije za sigurnost i vanjsku politiku Javier Solana dolazi u Skoplje gdje će ga primiti makedonski predsjednik Branko Crvenkovski, premijer Hari Kostov i ministrica vanjskih poslova Ilinka Mitreva. Sastat će se i s čelnicima glavnih makedonskih političkih stranaka. Glavna tema razgovora bit će odnosi Makedonije i EU-a u svjetlu nedjeljnoga neuspješnog referenduma o blokiranju decentralizacije te zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙