FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zapatero drži da EU može postati globalna sila

BRUXELLES, 8. studenog 2004. (Hina/AFP) - Europska unija mogla bi uroku od 20 godina postati globalna sila bude li više ulagala uobrazovanje i ustrajala na putu gospodarskog rasta, izjavio ješpanjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero.
BRUXELLES, 8. studenog 2004. (Hina/AFP) - Europska unija mogla bi u roku od 20 godina postati globalna sila bude li više ulagala u obrazovanje i ustrajala na putu gospodarskog rasta, izjavio je španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero.

"Uspije li biti dinamična i produktivna, što podrazumijeva veća ulaganja u istraživanje i obrazovanje, Europska će unija nesumnjivo postati pokretačka snaga", kazao je premijer u razgovoru za njemački tjednik Der Spiegel.

"Važno je održati gospodarski rast i socijalnu koheziju", kazao je Zapatero, izražavajući očekivanje da će za 15 do 20 godina biti uspostavljeno i EU-ovo ministarstvo vanjskih poslova.

Jedinstvena vanjska politika u Europskoj uniji bila je dosad tek kula u zraku, pri čemu su prošle godine duboku podjelu u toj sferi izazvala zbivanja u Iraku nakon što su se Francuska i Njemačka snažno suprotstavile ratu, a Španjolska i Italija poduprle tu opciju.

U međuvremenu je u Madridu socijalistička vlada stupila na mjesto konzervativne, a Španjolska je povukla svoje postrojbe iz Iraka nekoliko tjedana nakon Zapaterova preuzimanja premijerske dužnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙