FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sotin: spomen-obilježje stradalim u Domovinskom ratu

SOTIN, 8. studenog 2004. (Hina) - U Vučedolskim vinogradima nedaleko odvukovarskoga prigradskog naselja Sotina otkriveno je spomen-obilježjena mjestu masovne grobnice iz koje je 1998. ekshumirano 12 žrtavasrpske agresije na Sotin.
SOTIN, 8. studenog 2004. (Hina) - U Vučedolskim vinogradima nedaleko od vukovarskoga prigradskog naselja Sotina otkriveno je spomen-obilježje na mjestu masovne grobnice iz koje je 1998. ekshumirano 12 žrtava srpske agresije na Sotin.

Otkrile su ga ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor i supruge stradalih hrvatskih branitelja Katica Novak i Adela Novak.

"Ovo je sasvim sigurno još jedno mjesto na kojem se pokazuje kako je važno poštovati i držati se saborske Deklaracije o Domovinskom ratu, koja govori da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni i osloboditeljski", poručila je Jadranka Kosor pred okupljenim ratnim stradalnicima i članovima njihovih obitelji.

Po njezinim riječima na popisu zatočenih i nestalih u Hrvatskoj još su 1184 osobe, do sada je u Hrvatskoj poznato 140 mjesta masovnih grobnica, a na popisu zatočenih i nestalih još su 23 osobe iz Sotina.

Izaslanik Predsjednika države general bojnik Krešimir Kašpar poručio je kako je potraga za nestalim osobama u Domovinskom ratu trajna obveza hrvatske države. "Svi oni koji su zlo počinili moraju odgovarati. Oprost je jedno, a odgovaranje za ratne zločine nešto sasvim drugo", naveo je Kašpar.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora nazočnima se obratio saborski zastupnik Petar Mlinarić, a govorili su i vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer i vukovarski gradonačelnik Vladimir Štengl.

"Naše žrtve traže odgovornost za zločin i obvezuju nas da pamtimo što se dogodilo u Vukovaru i svim drugim stradalničkim mjestima", kazao je Štengl. Ustvrdivši kako odgovor na pitanje tko je počinio zločin u Vučedolskim vinogradima "znaju jedino predstavnici Srba koji su bili u službi velikosrpske politike", podsjetio je kako je mjesto te masovne grobnice u rujnu 1998. posjetila i tadašnja britanska premijerka Margaret Thatcher".

Otkrivanju spomen-obilježja u Vučedolskim vinogradima nazočio je i ministar obrane Berislav Rončević.

Podno spomen-obilježja državna i druga izaslanstva položila su vijence.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙