FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 2. studenog 2004.(Hina) -
ZAGREB, 2. studenog 2004.(Hina) -

ZAGREB - Predsjednici Republike, Vlade i Hrvatskog sabora - Stjepan Mesić, Ivo Sanader i Vladimir Šeks s izaslanstvima jučer su na blagdan Svih svetih položili vijence i zapalili svijeće kod Križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja na zagrebačkom groblju Mirogoju, u spomen na poginule za domovinu. Predsjednik Vlade i Sabora Ivo Sanader i Vladimir Šeks s izaslanstvima položili su vijence i zapalili svijeće i na Oltar domovine na Medvedgradu, na grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i na Zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju. Svijeću su zapalili i kod središnjeg Križa na Mirogoju. Kod Križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i na Zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju, vijence su položila i zapalila svijeće izaslanstva Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH te Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti s udrugama iz Domovinskog rata.

ZAGREB - U spomen na poginule u obrani domovine i velikane hrvatske povijesti jučer su, na blagdan Svih svetih, predstavnici hrvatskih političkih stranaka, udruga te mnogobrojni građani položili vijence i zapalili svijeće na njihova spomen-obilježja i grobove.

ZAGREB - U prigodi blagdana Svih svetih i Dušnog dana fra Nikola Mate Roščić predvodio je jučer misu zadušnicu za prvoga hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana u kapelici na Medvedgradu. "Ovo su dani kad obnavljamo spomen na naše mrtve pa se tako prisjećamo i prvog predsjednika neovisne hrvatske države dr. Franje Tuđmana", rekao je fra Nikola Mate Roščić. "S osobitim štovanjem prisjećamo se prvoga hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana i moramo mu odati poštovanje za ono što je učinio za Hrvatsku kao intelektualac i kao državnik", istaknuo je fra Roščić. Dodao je kako je dr. Tuđman postao "simbolom dugo očekivanog sna, ostvarenja hrvatskog suvereniteta i nezavisnosti". Fra Roščić upozorio je i na odnos hrvatskih građana prema Oltaru domovine, ističući da "svi narodi i civilizirane države štuju oltar domovine kao spomenik svim znanim i neznanim koji su položili život za vlastitu domovinu".

ZAGREB - Nadbiskup zagrebački Josip Bozanić predvodio je jučer, na svetkovinu Svih svetih, euharistijsko slavlje u crkvi Krista Kralja na Mirogoju. U propovijedi mons. Bozanić naglasio je kako ovih dana posjećujemo grobove svojih dragih, rodbine i prijatelja te nas preplavljuju sjećanja od kojih su mnoga ispunjena osjećajima žalosti i boli. "Ovi dani stavljaju nas pred tajnu ljudskog života, pitanja njegova značenja i njegove budućnosti", kazao je kardinal Bozanić. Podsjetio je da je papa Ivan Pavao II. tijekom svojega dugog pontifikata proglasio puno svetaca i blaženika, te preko njihovih života navijestio "božansku vjernost koja se proteže na sve ljude, na sva vremena, pa i ovo naše". "Svetost nije neki izvanredan put, prikladan samo za pojedince. To je svakodnevni put osoba koje slušaju evanđelje, čuvaju ga u srcu i nastoje ostvarivati u životu. Nije svetac onaj koji nikada ne pogriješi, ili onaj koji se sam smatra ispravnim. Svetac je onaj koji traži Božje milosrđe i slijedi evanđelje, te je ponizni graditelj mira i solidarnosti među ljudima", kazao je zagrebački nadbiskup. Nakon misnoga slavlja kardinal Bozanić izmolio je kod glavnoga križa molitvu za sve pokojnike, te se pomolio i na na grobu prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

VUKOVAR - Izaslanstvo grada Vukovara jučer je na blagdan Svih svetih položilo vijenac i zapalilo svijeće podno spomen - obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, odajući počast poginulima u obrani domovine. Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata do sada je pokopano 737 žrtava srpske agresije, od kojih je 429 hrvatskih branitelja. Po podacima iz službe protokola Memorijalnog groblja, to groblje godišnje posjeti oko 50.000 domaćih i stranih posjetitelja, a u najvećem broju, 18., 19. i 20. studenog, u vrijeme obilježavanja "Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine". Izaslanstvo grada Vukovar, predvođeno gradonačelnikom Vladimirom Štenglom i predsjednikom Gradskog vijeća Pilipom Karaulom, vijenac je položilo te svijeće zapalilo i podno spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari, gdje je 20. studenoga 1991., nakon što je ušao u Vukovar, srpski agresor pobio 200 ranjenika, civila i članova medicinskog osoblja vukovarske Opće bolnice.

RIJEKA - Udruga Eko Kvarner priopćila je jučer da Studija utjecaja na okoliš projekta Družbe Adrije još nije dostupna iako je Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša obećalo da će je objaviti na svojoj internetskoj stranici. Udruga Eko Kvarner dostavila je prije tri mjeseca Ministarstvu zaštite okoliša zahtjev da se Studija objavi na internetu. Ministarstvu su takve zamolbe poslale i ostale organizacije te Franjevački svjetovni red, koji je upozorio da zabrinuto prati ostvarenje Projekta i smatra svojom moralnom odgovornošću da sudjeluje u javnoj raspravi o Studiji. Eko Kvarner tvrdi kako su razloge kojima je obrazloženo neobjavljivanje Studije (vojna tajna i preopsežnost Studije za internet) stručnjaci ocijenili netočnima i neprihvatljivima. Smatra da je Studiju potrebno objaviti na internetu zbog kratkog roka za javni uvid (najmanje 14 dana, a najviše 21 dan) i količine podataka (1500 stranica). U tako kratkom roku ne može se dobiti temeljit uvid u metodologiju izrade Studije, te je nakon toga podvrgnuti stručnoj kritici i javnoj raspravi, ističe Eko Kvarner.

ZAGREB - Vodostaj rijeke Save je u opadanju i tijekom noći se očekuje ukidanje redovitih mjera obrane od poplave koje su proglašene za Savu od granice sa Slovenijom do Zaprešića, doznaje se kasno sinoć u Državnom centru za obavješćivanje. Vodostaj rijeke Sava kod Podsuseda u 22 sata iznosio je 303 centimetra i u stalnome je opadanju. Za rijeku Savu od granice sa Slovenijom do Zaprešića, zapadno od Zagreba, danas su proglašene redovite mjere obrane od poplave jer je na Savi kod Jesenica vodomjer jutros pokazao plus 303 centimetra, što znači da je za tri centimetra pređena granica kada se proglašavaju redovite mjere od poplave. Za proglašavanje izvanrednoga stanja vodostaj bi trebao dosegnuti 450 centimetara.

ZAGREB - Hrvatska je u prvih devet mjeseci ove godine izvezla roba u vrijednosti 5,78 milijardi dolara, a oko 15 posto tog izvoza ostvarila je brodogradnja, odnosno proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava, s izvozom u vrijednosti od oko 894 milijuna dolara, pokazuju podatci Državnog zavoda za statistiku. Ta djelatnost bilježi također i znatno višu stopu rasta u odnosu na ukupan hrvatski izvoz. Naime, u devet mjeseci hrvatski je izvoz izražen u dolarima porastao za 29,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok porast vrijednosti izvoza ostalih prijevoznih sredstava (brodova) istodobno iznosi 58,9 posto. Na visoke stope rasta na međugodišnjoj razini utjecalo je i kretanje tečaja dolara, koji je u devet mjeseci ove godine izgubio na vrijednosti prema kuni 10 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje što je povećalo vrijednost izvoza izraženog u dolarima. No, dijelom su te stope, ističu analitičari, posljedica i realnog povećanja izvoza pojedinih djelatnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙