FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SNAŽAN RAST ZAPOŠLJAVANJA U SAD-U

WASHINGTON,5. studenoga(Hina) - Sjedinjene Države su zabilježile ulistopadu 377.000 novih radnih mjesta, što je najveći porast odožujka, objavilo je u petak ministarstvo rada, što pobuđuje nadu daamerički poslodavci nadilaze godine opreza i počinju snažnijezapošljavanje.
WASHINGTON,5. studenoga(Hina) - Sjedinjene Države su zabilježile u listopadu 377.000 novih radnih mjesta, što je najveći porast od ožujka, objavilo je u petak ministarstvo rada, što pobuđuje nadu da američki poslodavci nadilaze godine opreza i počinju snažnije zapošljavanje.

Tih 377.000 novih radnih mjesta je dvostruko više nego što su prognozirali ekonomisti koji ipak upozoravaju da jednomjesečni rast ne mora predstavljati trend budući da su i ranije zabilježeni ohrabrujući poticaji rasta koji se nisu nastavili.

Oživljavanje tržišta rada potiče i nagađanja da bi američka Središnja banka mogla zadržati trend povisivanja kamata kako bi zadržala pod kontrolom inflaciju.

Ekonomisti zbunjeni činjenicom da snažan rast američkog gospodarstva nije bio praćen odgovarajućim brojem novih radnih mjesta zadovoljni su najnovijim znacima oživljavanja zapošljavanja na koje su čekali od početka godine.

Ne samo da je listopad bio mjesec snažnog zapošljavanja nego je ministarstvo rada izmijenilo i ranije objavljene podatke za rujan, kada je zaposleno 139.000 a ne 96.000, te za kolovoz, s 198.000 novih radnih mjesta umjesto ranije izvješćenih 128.00.

Stopa nezaposlenosti u SAD-uz se u listopadu ipak povisila na 5,5 posto s ranijih 5,4 posto, ali je taj rast uvelike rezultat boljih izgleda za zapošljavanje koji su naveli ranije obeshrabrene nezaposlene radnike da se ponovo pojave na tržištu rada.

Pošto su predsjednički izbori završeni, novi podaci o rastu zapošljavanja imaju malo političkih posljedica. Ipak, demokrati su ustvrdili da SAD još uvijek ima 371.000 manje radnih mjesta nego ih je imao kada je predsjednik George W. Bush prije četiri godine preuzeo Bijelu kuću.

Ministar financija John Snaw je nove brojke predstavio kao potvrdu da Bushova strategija smanjivanja poreza kako bi potaknuo ekonomiju daje učinka što je razlog da u novom mandatu smanjenje poreza učini trajnim te reformira porezni sustav.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙