FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 5. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 5. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Tri oporbena saborska kluba zastupnika - SDP-ov, HSS-ov i HNS-ov u ponedjeljak će službeno u saborsku proceduru poslati zahtjev da Hrvatski sabor izglasa nepovjerenje ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu. Potpredsjednica SDP-ova Kluba Milanka Opačić rekla je da su ta tri kluba zastupnika čekala nekoliko dana da vide kako će reagirati Vlada i sam Žužul, a kako reakcije nema, odlučilu su se na taj potez. Kod premijera Ive Sanadera, kaže Opačić, ne prepoznaje se stvarna namjera da smjeni Žužula, Sanader zapravo, tvrdi, kupuje vrijeme i čeka da se afera sa šefom diplomacije u javnosti stiša i zaboravi.

ZAGREB - Svi saborski klubovi podržali su danas Zakon o osiguranju depozita te izmjene Zakona o upravnim pristojbama u području prava intelektualnog vlasništva - oba zakonska prijedloga bitna za usklađivanje hrvatskog sa zakonodavstvom i standardima EU. Zakonom o osiguranju depozita Vlada namjerava kvalitetnije zaštititi depozite građana u slučaju stečaja banaka. Osiguranje depozita provodila bi Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka.

ZAGREB - Sindikat državnih službenika i namještenika upozorio je danas pismom saborski Odbor za ratne veterane da je novim prijedlogom Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata propušteno reguliranje statusa pripadnika profesionalnih vatrogasnih postrojbi gradova koji su sudjelovali u obrani od početka Domovinskog rata do 1993. godine, kad su preuzeti u MUP. Sindikat u pismu ističe da su ti branitelji odlukom Vlade prešli u sastav MUP-a kako bi ih se izjednačilo s ostalim hrvatskim braniteljima, osobito s pripadnicima vatrogasnih postrojbi u sastavu MUP-a koji se smatraju hrvatskim braniteljima od početka Domovinskog rata.

ZAGREB - Vijeće za civilni nadzor sigurnosnih službi danas je bez konačnog zaključka raspravljalo o predstavci novinarke Helene Puljiz, koja im se obratila tvrdeći da ju je Protuobavještajna agencije ispitivala, ucjenjivala i nudila joj suradnju. U kratkoj izjavi nakon dvosatnog zatvorenog sastanka zamjenik predsjednika Vijeća Krunoslav Antoliš izjavio je da su članovi tog tijela "donijeli određene zaključke glede budućeg rada na predstavci" novinarke Puljiz.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković rekao je da se ove godine može očekivati rekordan urod mandarina, odnosno 40.000 tona, što je dvostruko veća količina od hrvatskih potreba. Želeći izbjeći poremećaje na tržištu i situacije da proizvođači nemaju kome prodati mandarine, Ministarstvo je odlučilo subvencionirati otkupljivače s iznosom od 40 lipa po kilogramu, uz uvjet da cijena mandarina za proizvođače ne može biti niža od dvije kune. Čobanković je istaknuo da je osiguran otkup od 37.000 tona, a subvencije su oko 15 milijuna kuna.

SPLIT - Prijedlog zakona o morskom ribarstvu predstavljen je danas na sastanku Povjerenstva za izradu Zakona o morskom ribarstvu u Županijskoj komori u Splitu. Predstavljajući prijedlog zakoma pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Ivan Katavić izjavio je da je prijedlog tog zakona dobio i "zeleno svjetlo osam ministarstava a u njega su unesena i stajališta Ceha ribara Hrvatske". Predloženi zakon sada je u procesu usklađivanja, a najviše bure u javnosti, odnosno među ribarima, izazvao je članak kojim se predviđa da strane pravne osobe i strani državljani koji imaju i hrvatsko državljanstvo, mogu osnivati u Hrvatskoj tvrtke za izlov i preradu ribe.

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva demantiralo je danas napise po kojima čelnici Rijeke i Istarske županije tvrde da je "Uredba o uređenju i zaštiti zaštićenog obalnog područja mora zaustavila izgradnju jer treba čekati da Ministarstvo dade suglasnost na prostorne planove". U priopćenju Ministarstva se pojašnjava da se postupanje po Uredbi ne odnosi na zahtjeve za lokacijske i građevinske dozvole podnesene prije stupanja na snagu Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o prostornom uređenju, tj. prije 28. srpnja 2004.

ZAGREB - Na svečanosti u hotelu Sheraton danas je Krunoslavu Kići Slabincu i posthumno Ivici Šerfeziju dodijeljena tradicionalna glazbena nagrada "Domagoj" koju su utemeljili Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata djelatnika Podravke i Udruga branitelja Domovinskog rata INA-Naftaplin. Nagrada je utemeljena kao priznanje hrvatskim glazbenicima koji su se tijekom proteklih godina, osobito u Domovinskom ratu isticali cjelokupnim glazbenim angažmanom pišući i izvodeći domoljubne pjesme i nastupali humanitarno. Nagradu "Domagoj" koja se sastoji od plakete i skulpture "Mojsije" kipara Dražena Koharevića, Krunoslavu Kići Slabincu uručio je Mladen Pavković član Prosudbenog povjerenstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙